Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
18. decembra 2022, 13:09
Čas čítania 1:36

Podľa Fica by bola úradnícka vláda čistá katastrofa. Kollár vylúčil, že by šiel do vlády so Smerom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Podľa Fica by bola úradnícka vláda čistá katastrofa. Kollár vylúčil, že by šiel do vlády so Smerom
Zdroj: RTVS/Reprofoto

V RTVS sa zišli a argumentovali predseda parlamentu Boris Kollár a líder opozície Robert Fico.

V politickej relácii O päť minút na RTVS boli hostia Boris Kollár a Robert Fico. Diskutovali o páde vlády, ktorej poslanci vo štvrtok 15. decembra v parlamente vyslovili nedôveru. Bavili sa tiež o možných predčasných voľbách, štátnom rozpočte či zvyšovaní cien energií. 

Predseda parlamentu hneď v úvode prezradil, že necíti zodpovednosť za pád vlády Eduarda Hegera. Šéf opozičného Smeru sa zasa z pádu vlády tešil. 

„Som rád, že sme preukázali konzistentnosť. Od prvého dňa sme túto vládu odmietali a vraveli sme, že to je omyl,“ povedal v relácii Robert Fico. Podľa lídra opozície vláda padla preto, lebo bola neschopná a nevedela vládnuť. „Vláda si musí uvedomiť, že keď je nejaký problém, nemôže sa vymeniť národ, ale práve politici,“ povedal.

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: RTVS/Reprofoto


Ďalej pripomenul, že jemu sa nikdy nerozpadla vláda. Stranu Sme rodina obvinil z vypočítavosti pri hlasovaní, keďže traja bývalí členovia strany hlasovali vo štvrtok za pád vlády. Obul sa aj do strany SaS. „Toto je už tretia vláda, ktorú SaS rozbila. Keď ide do koalície strana Sloboda a solidarita, vždy tá vláda nakoniec padne,“ povedal Fico.

„Sulík opäť robil iba svoje hry. A tie hry sú stále rovnaké. Chcel sa pomstiť Matovičovi a chce sa iba vrátiť k moci,“ reagoval Fico na to, že Richard Sulík predčasné voľby nechce. Vyjadrenia Eduara Hegera z OĽaNO k pádu vlády označil za klasické „svätuškárske reči“, ktoré nemajú základ v realite.


Kollár neskôr pripomenul, že ak sa parlament nedohodne, nesplní podmienky prezidentky a nedôjde k rekonštrukcii vlády do konca januára, nastúpi k moci úradnícka vláda. Tá by v tomto prípade dovládla až do februára 2024. 

Ďalej predseda parlamentu naznačil, že prezidentka by úradnícku vládu skladala s istým ideologickým nastavením a podľa jeho slov by teda určite nešlo o ľudí blízkych jemu či Ficovi. Zložila by ju teda vraj najmä z liberálov. Zároveň pripomenul stranícke pozadie Zuzany Čaputovej, ktorá v minulosti bola členkou Progresívneho Slovenska. 

Na otázku moderátora, aké kompetencie a úlohy by úradnícka vláda mala, odvetil, že by bola akurát na to, aby „kúrila a svietila“, keďže všetko by aj tak musela schvaľovať prezidentka. Podľa Fica by bola úradnícka vláda čistá katastrofa. „Zuzana Čaputová je proamerická a proukrajinská prezidentka, ale určite nie slovenská,“ zaútočil Fico.

Kollár kontroval, že aj keď vraj nie je fanúšikom liberálov a progresívcov, je vraj rád, že Slovensko má prezidentku, ako je Zuzana Čaputová. V závere relácie predseda parlamentu vylúčil, že by strana Sme rodina v prípade predčasných volieb šla do koalície so Smerom.

Boris Kollár.
Boris Kollár. Zdroj: RTVS/Reprofoto



Domov
Zdieľať
Diskusia