Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. decembra 2022, 16:23
Čas čítania 1:32

Pred Vianocami sa udrieme po vrecku viac ako vlani. Najpopulárnejšie darčeky ako kozmetika či šperky sú o viac ako 15 % drahšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tohtoročné Vianoce budú podstatne drahšie ako vlani.

Tohtoročné Vianoce budú podstatne drahšie ako vlani. Za predvianočný nákup potravín zaplatí priemerná slovenská domácnosť o 25 až 30 % viac, odhaduje analytička Wood & Company Eva Sadovská. V októbri boli podľa údajov Štatistického úradu ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vyššie o 26,1 %. Zdraželi aj darčeky.

10. decembra 2022, 12:30 Čas čítania 0:21 Za darčeky dám aj 700 eur, najdrahšiu položku tvoria nové Jordany. Pýtali sme sa mladých ľudí, ako nakupujú na tieto Vianoce Za darčeky dám aj 700 eur, najdrahšiu položku tvoria nové Jordany. Pýtali sme sa mladých ľudí, ako nakupujú na tieto Vianoce

Kozmetický set či nový hudobný nástroj?

Z darčekov, ktoré Slováci najčastejšie nakupujú pre svojich blízkych, sú aktuálne drahšie ako pred rokom najmä výrobky pre osobnú hygienu o 17,3 %, produkty pre domácich miláčikov o 16,9 % a šperky o 15,5 %.

„Od 6 až 7,5 % si priplácame oproti minulému roku za mobilné telefóny, oblečenie a obuv, kávovary či bicykle. Za knihy, hodinky, hudobné nástroje či hračky platíme tento rok o 4 až 5 % viac ako vlani. Fotoaparát nás vyjde drahšie o 2,3 %,“ priblížila Sadovská. Najmenej si priplatíme za športové vybavenie (0,5 %) a počítače (0,1 %).

darček, dievča, Vianoce
Zdroj: Unsplash/Roberto Nickson

Obavy z ďalšieho zdražovania tesne pred Vianocami môžu byť podľa analytičky dôvodom, prečo sa Slováci tento rok pustili do vianočných nákupov skôr ako vlani alebo prečo si nákupy viac rozkladajú v čase.

V tomto roku doposiaľ Slováci nakupovali v obchodoch viac ako vlani, a to aj napriek rekordne vysokým cenám, pripomenula Sadovská. Dôvodom je fakt, že kamenné prevádzky sú otvorené. Zároveň na nákupy míňali tzv. vynútené úspory, teda finančné prostriedky, ktoré si počas lockdownov z predchádzajúcich dvoch rokov ušetrili.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Na druhej strane, pre mnohé domácnosti je aktuálne zdražovanie doslova devastačné. V ich prípade už pri nákupoch dochádza k šetreniu, uprednostňovaniu nevyhnutných tovarov pred luxusnejšími či lacnejších pred drahšími,“ povedala analytička s tým, že ide predovšetkým o nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, jedného rodiča s deťmi, či domácnosti s telesne znevýhodnenými členmi.

Rovnaký rozpočet na darčeky, nižšia hodnota peňazí

Väčšina opýtaných (58 %) v novembrovom prieskume UniCredit Bank odpovedala, že tento rok plánuje minúť na darčeky rovnako ako vlani, reálna hodnota ich peňazí však medzitým klesla. Z dôvodu vysokých cien zvyšné štyri desatiny (42 %) spotrebiteľov menia nákupnú stratégiu. Z nich 30 % plánuje na darčekoch ušetriť, zvyšných 12 % chce naopak minúť viac, aby udržali štandard, na ktorý boli ich blízki zvyknutí.

Ľudia, ktorí míňajú najviac, sú podľa banky v strednom veku, čo možno odôvodniť tým, že majú za sebou mnoho rokov pracovných skúseností a najväčšie úspory. Ďalším dôvodom môže byť vyšší počet členov rodiny, či už ide o deti alebo vnúčatá. Najmenej peňazí na darčeky minie najmladšia skupina dospelých (18 – 26 rokov).

Domov
Zdieľať
Diskusia