Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
9. decembra 2022, 16:30
Čas čítania 3:12

Koľko bude stáť benzín v roku 2023? Tak skoro sa k najnižším cenám nevrátime a budeme tankovať drahšie, hovorí analytik

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ceny pohonných látok v porovnaní s letom klesli. Benzín však tankujeme v priemere o 15 % a naftu o 25 % drahšie ako začiatkom roka. Aké ceny máme očakávať na čerpacích staniciach počas ďalšieho roka?

V roku 2022 sme v dôsledku ruskému útoku na Ukrajinu zažili otras na energetickom trhu, ktorý spôsobil aj zvýšenie cien na čerpacích staniciach. Ceny pohonných látok, najmä v prípade nafty, narástli v medziročnom porovnaní aj viac ako o 50 %. 

Na začiatku roka 2022 bola nafta lacnejšia ako benzín, koncom roka je drahšia. „V priemere za takmer celý rok sú ceny benzínu vyššie o približne 15 percent a ceny nafty o 25 percent oproti koncu roka 2021, respektíve začiatku roka 2022. Nafta, ktorej je kritický nedostatok, bola začiatkom roka lacnejšia ako benzín a teraz je drahšia, keďže dynamika rastu jej ceny bola vyššia,“ vysvetľuje Stanislav Pánis, analytik J&T banky. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať k všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

Vysoké ceny pohonných látok počas leta, keď dosahovali svoje maximá, odštartovali tankovaciu turistiku do susedného Maďarska. Vláda Viktora Orbána totiž pristúpila k stropovaniu cien pohonných látok, ktoré počas krátkeho obdobia znížili ceny pohonných látok v krajine voči okolitým krajinám, v dlhodobom horizonte to malo negatívny vplyv na tamojší trh a naši južní susedia chodia v dôsledku nedostatku benzínu aktuálne tankovať na Slovensko.

Regulovanie cien pohonných látok maďarskou vládou malo za následok ekonomickú stratu pre mnohých malých predajcov.
Regulovanie cien pohonných látok maďarskou vládou malo za následok ekonomickú stratu pre mnohých malých predajcov. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

„V Maďarsku je nedostatok palív, čo bolo spôsobené stropovaním ich cien a neochotou maloobchodných predajcov predávať so stratou. Ukázalo sa tak, ako už ikskrát v minulosti, že umelé zásahy do cien vedú k nedostatku komodity na trhu. Vyššie ceny by dali do rovnováhy ponuku s dopytom, a každý, kto by na to mal alebo bol ochotný, by si mohol palivá kúpiť. Takto však vznikol previs dopytu, ktorému ponuka pri obmedzenej cene nestíhala,“ vysvetľuje aktuálne dianie Pánis.  

Ceny ku koncu roka poklesli. Ako sa budú vyvíjať počas nasledujúceho roka? 

Po rekordnom náraste cien cez leto prišiel ku koncu roka pokles, ktorý by však mal byť len dočasný. „Hoci je situácia na ropnom trhu ťažšie čitateľná ako zvyčajne, predpokladáme, že aktuálne nízke ceny by sa nemali dlho udržať. To znamená, že aj ceny na Slovensku by mali ísť na vyššie úrovne. Predpokladáme, že dopyt po rope bude pomaly rásť aj v budúcom roku pri spomalení sa tempa rastu globálnej ekonomiky,“ predpovedá Pánis.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126661 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko ovplyvňuje ceny benzínu a nafty.
  • Za koľko budeme približne tankovať.
  • Akú úlohu zohrá embargo na ruskú ropu.
Domov
Zdieľať
Diskusia