Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. decembra 2022, 21:25
Čas čítania 0:57

Prieskum: 7 z 10 pracujúcich Slovákov má problém vyžiť, takmer polovica sa bojí o zamestnanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku 44 % ľudí vylúčilo, že by mohli prísť o prácu.

Na Slovensku má problémy vyžiť 70 % ľudí a v Českej republike 52 %, vyplýva z prieskumu spoločností Profesia a LMC. Údaje zbierali na prelome októbra a novembra od 800 zamestnancov zo Slovenska a 1000 zamestnancov z Česka.

„V Česku a na Slovensku to bude podobné, vidíme obrovský vývoj v mzdách, nominálne, samozrejme, ďalej rastú, no reálne mzdy v Česku už druhý kvartál po sebe klesajú o 10 % medziročne, čo je najhlbší prepad v histórii samostatnej Českej republiky. Na Slovensku vzhľadom na ešte vyššiu infláciu a podobné tempo rastu miezd bude ten reálny pokles k disponibilnému príjmu domácností veľmi podobný. To je niečo, čo sa nikdy v histórii či už samostatnej SR, alebo ČR nedialo,“ upozornil vedúci analýz a komunikácie spoločnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Zo Slovákov priznalo 31 % veľmi vážne alebo vážne problémy s príjmami. V ČR sa tak vyjadrilo 19 % opýtaných. Tretina (33 %) ľudí v ČR má mierne problémy vyžiť a v SR je to 39 %, vyčíslil Dombrovský.

Doplnil, že ľudia sú nútení privyrábať si, na Slovensku si 20 % ľudí privyrába popri hlavnom príjme a v Česku je to 25 %. V krízach sú však ľudia v zmene nedobrovoľne. V súčasnosti sa už častejšie nepredlžujú zmluvy. Je to prvý krok, než sa stopnú nábory a začne sa prepúšťať, upozornil Dombrovský.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Na Slovensku 44 % ľudí vylúčilo, že by mohli prísť o prácu. V Českej republike to vylúčilo 54 % opýtaných. Na Slovensku je zároveň zastúpená nižšia lojalita k zamestnávateľovi, uzavrela hovorkyňa spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

Domov
Zdieľať
Diskusia