Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová TASR
6. decembra 2022, 20:41
Čas čítania 1:14

Na Slovensku nakúpili náboje a následne spáchali teroristický útok. Vo Viedni súdia útočníkov z roku 2020

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Muži vo veku 22 až 32 rokov čelia obvineniam z podieľania sa na teroristickom čine spojenom s vraždou.

Vo Viedni pokračuje pojednávanie v prípade teroristického útoku z 2. novembra 2020, pri ktorom prišli o život štyri obete. Podozrivých z napomáhania pri útoku je šesť mužov.

Podľa výpovede obvineného 23-ročného Kosovčana náboje do útočnej pušky útočníci údajne kúpili na Slovensku. Pri útoku v centre Viedne muž s rakúskym aj severomacedónskym občianstvom zastrelil štyroch ľudí a zranil ďalších 20. Krátko nato ho polícia zastrelila. 

Už minulý štvrtok vypovedali dvaja obžalovaní, ktorí útočníkovi údajne pomáhali pri zaobstaraní útočnej zbrane. V utorok súd zisťoval, ako páchateľ získal muníciu. Kosovčan vypovedal, že sa s páchateľom spoznal v práci pre bezpečnostnú firmu, ale neboli priateľmi. V lete pred dvoma rokmi v Bratislave spolu navštívili nákupné centrum.

Kosovčana v tamojšom obchode so zbraňami personál vyzval, aby si nasadil vtedy povinné rúško, a keďže ho nemal, išiel si ho kúpiť do lekárne. Keď sa vrátil, útočník bol stále v obchode a po odchode Kosovčanovi povedal, že si nič nekúpil.


Kosovčan na súde vysvetľoval aj to, prečo si niekoľko hodín po útoku resetoval mobilný telefón. S teroristom si niekoľkokrát volal a žiadal ho, aby zo sociálnych sietí zmazal fotky, kde pózuje so zbraňami. 


Na súde v utorok vypočuli aj 28-ročného Rakúšana narodeného v Afganistane, ktorý útočníkovi údajne pomáhal pri plánovaní útoku. Vyšetrovatelia našli po atentáte jeho DNA v byte páchateľa, ako aj na útočnej puške, mačete a ďalších predmetoch.


Útočník mal pri atentáte v novembri 2020 automatickú strelnú zbraň, ručnú strelnú zbraň a mačetu, na tele mal tiež falošný pás s výbušninami. V minulosti bol odsúdený za pokus vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát, ktorý sa k útoku vo Viedni prihlásil.


Muži vo veku 22 až 32 rokov čelia obvineniam z podieľania sa na teroristickom čine spojenom s vraždou, príslušnosti k teroristickej organizácii a zločineckej organizácii. Proces by mal trvať niekoľko mesiacov a obžalovaným hrozí 20 rokov až doživotie vo väzení.

2. novembra 2020, 23:42 Čas čítania 1:21 Videá z teroristického útoku vo Viedni: počuť streľbu a zrejme aj hlas páchateľov Videá z teroristického útoku vo Viedni: počuť streľbu a zrejme aj hlas páchateľov
Domov
Zdieľať
Diskusia