Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
29. decembra 2022, 20:28
Čas čítania 4:29

Pelé – najlepší hráč histórie alebo skôr manipulátor? Takto sa z čističa topánok vypracoval na futbalovú legendu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Pelé – najlepší hráč histórie alebo skôr manipulátor? Takto sa z čističa topánok vypracoval na futbalovú legendu
Zdroj: Wikimedia

Trojnásobný majster sveta sa zapísal aj do Guinnessovej knihy rekordov. O jeho štatistikách však panujú pochybnosti.

Edson Arantes do Nascimento alias Pelé dnes vo veku 82 rokov zomrel. Ostatné týždne ho hospitalizovali v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paule, v ktorej sa ocitol po infekcii dýchacích ciest. Od minulého septembra podstupoval aj chemoterapiu, zameranú na rakovinu hrubého čreva. Správy o zhoršujúcom sa zdravotnom stave bývalého brazílskeho útočníka Pelého zatienili aj aktuality z majstrovstiev sveta v Katare.

Status absolútnej legendy Pelé získal aj napriek tomu, že nikdy nehral za európsky veľkoklub. A hoci je porovnávanie športovcov naprieč generáciami vždy nepresné, v roku 1999 ho Medzinárodný olympijský výbor vyhlásil za atléta storočia a za futbalistu storočia ho označila Medzinárodná federácia futbalovej histórie a štatistiky. Vybrať medzi ním a Maradonom nevedela akurát FIFA, ktorá ich na vrchol rebríčka dala oboch. 

Pelé
Pelé v roku 1960. Zdroj: AFP/SCANPIX.

Pelé bol počas svojej 20-ročnej kariéry väčší ako futbal. Stal sa jednou z prvých globálnych športových superhviezd, ktorá vyšliapala cestu, po ktorej kráčali okrem Maradonu aj Messi, Zidane, Ronaldo či Mbappé. 

Z 10 dolárov na mesiac k najlukratívnejšej športovej zmluve  

Syn futbalistu vyrastal v 40. rokoch na chudobnom predmestí Sao Paola a ako čašník či čistič topánok prispieval odmalička do rodinného rozpočtu. Podľa vlastných slov svoju techniku zdokonaľoval s improvizovanými loptami: ponožkou napchatou novinami či s grapefruitom. Keďže si nemohol dovoliť topánky, často hrával s ostatnými deťmi naboso. V období školskej dochádzky dostáva aj prezývku Pelé, odkazujúcu na meno brankára Gama Bileho.

Pelé
Pelé získal v USA významný spoločenský štatút. Na oficiálnu audienciu ho pozval aj Richard Nixon. Zdroj: Wikimedia Oliver F. Atkins,

Svoj prvý profesionálny kontrakt podpísal už ako 15-ročný v roku 1956 s klubom Santos na 10 dolárov mesačne. Prvé štyri góly kariéry vsietil už v ligovom debute v zápase proti FC Corinthians. V tomto klube strávil napriek lanáreniu európskych klubov takmer 20 sezón, získal 10 brazílskych titulov a 6-krát aj odnož európskej Ligy majstrov, Pohár osloboditeľov.

20. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 5:06 Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo

Najlepšie plateným športovcom svojej doby sa stal až v roku 1975, keď podpísal trojročný kontrakt v hodnote 7 miliónov dolárov s americkým klubom New York Cosmos. Prestupom do USA, na ktorý ho podľa Esquire presvedčil minister zahraničných vecí Henry Kissinger, potvrdil štatút medzinárodnej hviezdy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126496 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo panuje polemika o jeho štatistikách.
  • Ako je možné, že nehral za žiaden európsky veľkoklub.
  • V akom filme si zahral.
  • Akú politickú funkciu zastával v Brazílii.
Domov
Zdieľať
Diskusia