Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. novembra 2022, 11:52
Čas čítania 0:48

Súdny proces s hlavným protagonistom vojny v polícii hneď na začiatku odročili. Kaľavský sa skrýva v Bosne a Hercegovine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kaľavský je podozrivý z prezrádzania citlivých informácií z Policajného zboru. Údajne vynášal informácie z NAKA a vymieňal ich za veci ako autá, pneumatiky alebo nové okná na svoju chatu.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s bývalým šéfom operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jánom Kaľavským na 7. a 8. marca 2023. Kaľavský sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Skrýva sa v cudzine a vyhýba sa trestnému konaniu, súd bude voči nemu konať ako voči ušlému. Výsluch by mohol absolvovať prostredníctvom videohovoru.


Obhajkyňa Eva Mišíková jeho neúčasť obhajovala tým, že mu v Bosne a Hercegovine boli odňaté všetky doklady. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ladislav Masár však zdôraznil, že odovzdanie dokladov nie je prekážkou pre návrat obžalovaného na Slovensko. Navrhol súdu, aby konal v tomto prípade ako proti ušlému. Samosudca tomuto návrhu vyhovel a zároveň priblížil, že na obžalovaného je stále vydaný medzinárodný zatykač.

Kaľavský
Zdroj: MV SR


Mišíková súdu navrhla výsluch obžalovaného prostredníctvom videokonferencie. Sudca reagoval, že sa pokúsia výsluch cez telemost zabezpečiť, a pojednávanie odročil až na marec 2023.

Vynášal citlivé informácie 

Prokurátor podal na expolicajta obžalobu v januári 2022. Podozrivý je z prezrádzania citlivých informácií z Policajného zboru. Údajne vynášal informácie z NAKA a vymieňal ich za veci ako autá, pneumatiky alebo nové okná na svoju chatu. Podaná obžaloba sa týka zločinu prijímania úplatku s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Kaľavského obvinili v septembri 2021.

Späť
Zdieľať
Diskusia