Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
28. novembra 2022, 20:28
Čas čítania 0:51

Štát počas pandémie ilegálne zavrel do karantény 17-tisíc ľudí. Dnes od nich vymáha poplatky za nanútenú stravu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ústavný súd však medzitým uznal, že štátna izolácia bola protiústavná.

V prvej vlne pandémie štát zriadil ubytovacie zariadenia, v ktorých ľudí nútili izolovať sa. Ústavný súd však v decembri 2021 uznal, že robiť to na inom mieste ako napríklad doma je protiústavné. Napriek tomu štát od ľudí dnes vymáha peniaze za stravu počas karantény, píše denník SME.

V povinnej štátnej karanténe bolo ubytovaných viac ako 17 000 ľudí a väčšina z nich túto faktúru zaplatila. Niekoľko ľudí sa však obrátilo na súdy. Podľa jedného rozsudku okresného súdu faktúru ubytovaní zaplatiť nemusia. 

Mnohí ľudia, ktorí faktúru odmietli zaplatiť, argumentujú tým, že jedlo mali vlastné, a teda štátu neurobili žiadnu „škodu“. Ústavný súd však svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že v čase, keď ľudia boli posielaní do štátnych karantén, ešte nebolo rozhodnuté o neústavnosti a štát vychádzal z dovtedy platných predpisov.

Štátna karanténa
Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Jednej zo žien, ktorá túto faktúru odmietla zaplatiť, prišla faktúra zo súdu a k poplatku bol pripočítaný súdny poplatok 16 eur. Tá sa pre denník SME pýta: „Prečo mám zaplatiť za niečo, čo som neužívala, niečo, čo bolo v rozpore s ústavou, a navyše o tom dávajú vedieť po dva a pol roku a ešte aj rovno súdnou cestou?“

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V podobnej situácii sú momentálne tisíce ľudí. Viacerí pritom dostali exekučný príkaz, aby vymáhanú sumu zaplatili. V závislosti od dĺžky karantény ide o cca 70 až 90 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia