Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. novembra 2022, 15:35
Čas čítania 1:16

Ukrajina dostane od Únie pôžičku vo výške 18 miliárd. Slovensko posiela pred ťažkou zimou aj materiálnu pomoc

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Peniaze na pôžičky bude EÚ hľadať na finančných trhoch.

Poslanci Európskeho parlamentu schválili Ukrajine pôžičku 18 miliárd eur ako reakciu na ruskú agresiu. Suma určená na rok 2023 pokryje približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny, ktoré mesačne činia tri až štyri miliardy eur.

Peniaze sa podľa návrhu Európskej komisie použijú na podporu základných verejných služieb. Ukrajina ich investuje do prevádzkovania nemocníc a škôl, poskytovanie bývania pre premiestnených ľudí, makroekonomickú stabilitu a na obnovu kritickej infraštruktúry, ktorú zničili ruské vojnové aktivity.

Finančné prostriedky na úver získa EÚ z finančných trhov a budú vyplatené v štvrťročných splátkach. Predsedníčka EP Roberta Metsolová vyhlásila, že Ukrajina bojuje za európske hodnoty, pričom Európsky parlament a Európska únia preukázali voči nej solidaritu v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. Najnovší úver musí byť ešte schválený jednomyseľne v Rade EÚ.

24. novembra 2022, 10:12 Čas čítania 1:00 70 % Kyjeva stále nemá po včerajšom bombardovaní Rusmi elektrinu 70 % Kyjeva stále nemá po včerajšom bombardovaní Rusmi elektrinu

Poskytnutý úver je pre Ukrajinu podmienený. Vyžaduje si reformy s cieľom posilniť inštitúcie, pripraviť sa na povojnovú rekonštrukciu aj na cestu k členstvu v EÚ. Podmienky zahŕňajú aj opatrenia na boj proti korupcii, reformu súdnictva, dodržiavanie zásad právneho štátu, dobrú správu vecí verejných a modernizáciu inštitúcií. Od začiatku vojny poskytla EÚ a jej členské štáty na podporu Ukrajiny už 19,7 miliardy eur.

23. novembra 2022, 14:24 Čas čítania 1:15 AKTUÁLNE: Európsky parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus AKTUÁLNE: Európsky parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus

Ukrajine sa snaží adresne pomôcť aj Slovensko. Naše ministerstvo vnútra pripravuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu na zimné mesiace. Rezort pod vedením Romana Mikulca obstaráva elektrocentrály, deky či posteľné súpravy. Rezort tiež pracuje na zabezpečení autolekárničiek.

„Humanitárna pomoc posielaná na Ukrajinu nielenže pomáha zvládať krízové situácie spojené s nedostatkom komodít, ale zároveň vytvára predpoklad na lepšie zvládnutie prípadnej vlny odídencov. Mnoho občanov Ukrajiny chce na jej území aj ostať, ak však nebudú mať vhodné podmienky na prečkanie zimy, neostane im nič iné ako presunúť sa do bezpečných krajín, teda aj na Slovensko,“ vysvetlil minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia