Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. novembra 2022, 13:08
Čas čítania 0:39

S globálnym otepľovaním prichádzajú aj infekčné choroby. Ohrozovať nás môže najmä choroba, ktorú ľudia zažívali v trópoch

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Svetový fond v roku 2022 zaznamenal narastajúci vplyv zmeny klímy na ľudské zdravie.

Ľudia budú v budúcnosti v dôsledku globálneho otepľovania viac zomierať na infekčné choroby. V stredu to uviedol riaditeľ Svetového fondu na boj proti AIDS, TBC a malárii Peter Sands.

Svetový fond v roku 2022 podľa Sandsových slov zaznamenal narastajúci vplyv zmeny klímy na ľudské zdravie. Napríklad zvýšený počet prípadov malárie sa dá pripísať čoraz častejším tropickým búrkam, pričom konkrétne spomenul tohtoročné mimoriadne rozsiahle záplavy v Pakistane.

Komár.
Komár. Zdroj: James Gathany, CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

Sands dodal, že tie časti Afriky, ktoré predtým neboli zasiahnuté maláriou, sú v súčasnosti ohrozené, keďže stúpajúca teplota vytvára lepšie životné podmienky pre komáre šíriace toho ochorenie aj vo vyšších nadmorských výškach. Obyvateľstvo týchto oblastí voči malárii nemá vytvorenú imunitu, čo spôsobí zvýšené riziko úmrtí na toto ochorenie.

Ohrozovať nás bude aj tuberkulóza

Medzi ďalšie ochorenia, ktorých šírenie môže negatívne ovplyvniť klimatická zmena, patrí aj tuberkulóza. Tou podľa Svetového fondu často trpia ľudia, ktorí museli opustiť svoje domovy – často sú vystresovaní a bez prístupu k adekvátnemu ubytovaniu a strave.

Zdravie ľudstva bude v budúcnosti ovplyvňovať aj potravinová neistota, domnieva sa Sands.

Anketa:
Mal si už exotickú chorobu?
Áno.
Stále na ňu čakám.
Áno.
8 %
Stále na ňu čakám.
92 %
Domov
Zdieľať
Diskusia