Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jakub Paulík TASR
21. novembra 2022, 10:09
Čas čítania 1:17

VIDEO: Takto vyzerá najväčší výbuch sopky. Je násobne ničivejšia ako atómová bomba zhodená na Hirošimu

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Odborníci predpokladajú, že sa prúd vody okolo sopky mohol dostať až do vzdialenosti 100 kilometrov od miesta erupcie.

V januári 2022 vybuchla podmorská sopka Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ležiaca len 65 kilometrov od hlavného mesta Tongy Nuku'alofa. Vedci z Národného inštitútu pre výskum vody a atmosféry NIWA dnes oficiálne potvrdili, že ide o najväčší zaznamenaný výbuch sopky v histórii. Podľa morského geológa Kevina Mackaya z NIWA sa erupcia podmorskej sopky pri Tonge dostala prvýkrát až do mezosféry.

Následkom výbuchu podmorskej sopky sa materiál z morského dna presunul v rozsahu 2,6 milióna plaveckých bazénov do okruhu 20 kilometrov. Prúd lávy dosahujúci 1 000 stupňov Celzia a rýchlosť až 700 kilometrov za hodinu sa našiel od sopky vo vzdialenosti 80 kilometrov.

Odborníci predpokladajú, že sa prúd mohol dostať až do vzdialenosti 100 kilometrov od miesta erupcie. Vrstva vulkanického materiálu na niektorých miestach pokryla komunikačné káble až do výšky 30 metrov. Kráter sopky Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai po januárovej erupcii poklesol o približne 700 metrov. Sopka je však naďalej aktívna a vybuchuje.

Ničivejšia ako atómová bomba zhodená na Hirošimu

Následkom erupcie zomreli traja ľudia a výbuch zasiahol značnú časť súostrovia. Následné vlny cunami poničili mnohé domy tamojšieho obyvateľstva. V priebehu januára preto na miesto poslali viaceré krajiny svoju humanitárnu pomoc. Museli si však dávať pozor na to, aby na súostrovie nezaniesli ochorenie covid-19. Do danej doby totiž pri Tonge zaznamenali iba jeden prípad koronavírusu. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa OSN erupcia sopky dokopy zasiahla 84 percent obyvateľstva. Vlny cunami na niektorých miestach dosiahli až výšku 15 metrov. Vlny tiež zasiahli neďaleký ropný tanker, v dôsledku čoho peruánske úrady vyhlásili ekologickú katastrofu.

Vedci z NASA vypočítali, že erupcia sopky bola mnohonásobne ničivejšia než atómová bomba, ktorú USA zhodili na japonské mesto Hirošima. Tá mala 15 kiloton, uvádza CNN. „Množstvo energie uvoľnenej pri erupcii zodpovedalo približne 4 až 18 megatonám TNT,“ povedal vedec NASA Jim Garvin.

Domov
Zdieľať
Diskusia