Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adrián Lukáč
20. novembra 2022 o 20:00
Čas čítania 4:05

Štvornásobný šampión Sebastian Vettel ukončil kariéru. Toto je jeho TOP 10 momentov

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Štvornásobný šampión Sebastian Vettel ukončil kariéru. Toto je jeho TOP 10 momentov
Zdroj: Getty Images/Darren Heath Photographer
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nemec sa počas kariéry stal z nenávideného jedným z najobľúbenejších pilotov.

Sebastian Vettel dnes v Abú Zabí dokončil svoje posledné preteky v kariére pilota formuly 1. Niektorí jeho kolegovia si však myslia, že sa ešte vráti a toto nie je jeho definitívny odchod. Možný návrat úplne nevylúčil ani sám Vettel.

„Myslím si, že je prirodzené, keď sa pozeráte na ďalšie veci. Zatiaľ neviem, to je jediná odpoveď,“ reagoval na štvrtkovej tlačovke na otázky o svojej budúcnosti štvornásobný šampión. Nateraz však platí, že nemecký pilot v kráľovnej motoršportu skončil a celý svet formuly 1 sa s ním rozlúčil.

Prvý bod na prvej Veľkej cene USA 2007

Pri svojom debute vo formule 1 na Veľkej cene USA v roku 2007 získal prvý bod. Vo veku 19 rokov, 11 mesiacov a 14 dní sa stal v tom čase najmladším pilotom v histórii, ktorému sa podarilo získať bod v kráľovnej motoršportu. Odvtedy ho stihli prekonať Daniil Kvyat, Lando Norris, Lance Stroll a Max Verstappen.


Predbehnutie dvoch súperov počas safety caru

O Sebastianovi Vettelovi je známe, že je veľmi analytický a inteligentný pilot a dokonale ovláda nielen svoj monopost, ale aj pravidlá. To naplno ukázal na Veľkej cene Číny 2016, keď počas výjazdu safety caru zamieril do boxov spolu s Nicom Hulkenbergom a Carlosom Sainzom pred ním.

6. júna 2024 o 11:00 Čas čítania 0:15 KVÍZ: Vieš, v ktorom roku oslavoval Michael Schumacher svoj prvý titul v F1? Ukáž, či si pamätáš majstrov sveta podľa roku KVÍZ: Vieš, v ktorom roku oslavoval Michael Schumacher svoj prvý titul v F1? Ukáž, či si pamätáš majstrov sveta podľa roku

Na prekvapenie oboch pilotov ich Vettel predbehol v nájazde do boxovej uličky, čím ukázal svoju inteligenciu, prešibanosť a dokonalú znalosť pravidiel, keďže ako jediný z tejto trojice si uvedomil, že medzi prvou safety car čiarou a začiatkom boxovej uličky môže ísť naplno aj počas výjazdu safety caru. Aj vďaka tomuto manévru napokon obsadil druhé miesto na spomínanej Veľkej cene.


Rekordné kvalifikačné kolo na Veľkej cene Nemecka 2018

Na Veľkú cenu Nemecka 2018 fanúšikovia Sebastiana Vettela nespomínajú radi. Nemcovo vypadnutie z vedúcej pozície mnohí považujú za zlom v jeho kariére, hoci v nasledujúcich dvoch Veľkých cenách dokázal získať najskôr druhé miesto a potom víťazstvo. Deň pred Veľkou cenou Nemecka to však vyzeralo pre Ferrari a Vettela skvelo. Rodák z Heppenheimu v záverečnom kvalifikačnom pokuse zajazdil takmer dokonalé kolo, ktorým zlomil rekord okruhu Hockenheimring a vybojoval si pole position.


Legendárny súboj s Alonsom v Silverstone 2014

Sezóna 2014 nebola pre Vettela vôbec vydarenou. Porážka od mladého Ricciarda bola pre úradujúceho štvornásobného šampióna studenou sprchou. Napriek tomu dokázal v tejto sezóne Vettel viackrát dokázať, že je stále top pilotom.

V legendárnom súboji s Fernandom Alonsom ukázal pevnejšie nervy Vettel a v zákrute Copse predbehol svojho rivala. Tento súboj, ktorý divákov dvíhal zo stoličiek a ukončil ho až spomínaný predbiehací manéver, si mnoho fanúšikov formuly 1 pamätá dodnes.


Prvé pódium pre Aston Martin na Veľkej cene Azerbajdžanu 2021

Po sezóne 2020 Vettel prestúpil z Ferrari do Astonu Martin. Úvod sezóny nevyšiel ani tímu, ani Nemcovi a mnohí ho už odpisovali. Prvý lepší výkon a prvé body prišli na Veľkej cene Monaka 2021 a o dva týždne neskôr Vettel presvedčil všetkých pochybovačov, že stále má na formulu 1 a vie podať výkon hodný top pilota.

25. marca 2024 o 9:30 Čas čítania 3:18 Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez

V bláznivých pretekoch v Azerbajdžane si v záverečnom šprinte do cieľa po červenej vlajke vyjazdil skvelé druhé miesto. Prispel k tomu aj defekt Maxa Verstappena a pamätné prebrzdenie Lewisa Hamiltona v prvej zákrute po reštarte, no skvelý výkon Vettela nemohol nikto spochybniť.


Z boxov až na pódium v Abú Zabí 2012

Na konci sezóny 2012 Vettel bojoval s Alonsom o titul majstra sveta a počítal sa každý bod. Tri veľké ceny pred koncom ročníka, na Veľkej cene Abú Zabí bol Vettel diskvalifikovaný z kvalifikácie pre nedostatok paliva v nádrži a v nedeľu štartoval z boxov. Aby toho nebolo málo, v úvode pretekov si poškodil predné krídlo, ktoré musel následne vymeniť. Po tom nasledovala brilantná stíhacia jazda, po ktorej skončil až na treťom mieste a udržal sa v boji o titul.


Prvé víťazstvo vo farbách Ferrari v Malajzii 2015

Po sezóne 2014, ktorú dominantným spôsobom ovládol Mercedes, sa Vettel sťahoval z Red Bullu do Ferrari. Prvý pretek sezóny znamenal ďalšie double pre strieborné šípy, no v druhom súťažnom víkende Vettel vypálil rýchlejším Mercedesom rybník. Štart z druhého miesta, odlišná stratégia od strieborných šípov a dokonalá Vettelova jazda znamenali prvé víťazstvo Ferrari po takmer dvoch rokoch.


Majstrovský „comeback“ v Brazílii 2012

Do Brazílie v roku 2012 prichádzal Vettel ako favorit na titul. Po zlom štarte a kolízii v úvode pretekov sa jeho sen o treťom titule začal pomaly rozplývať. Vettel sa však nevzdal a s výrazne poškodeným monopostom ukázal v daždivých podmienkach svoje majstrovstvo. Po brilantnom výkone sa dokázal vrátiť na potrebné šieste miesto, ktoré mu zaistilo tretí titul v rade.


Outsider získal titul v Abú Zabí 2010

Pred Abú Zabí v roku 2010 boli hlavnými konkurentmi v boji o titul Fernando Alonso na Ferrari a Mark Webber na Red Bulle. Alonso viedol o 8 bodov pred Webberom a 15 bodov pred Vettelom. V pretekoch sa všetko otočilo vo Vettelov prospech. Stratégia Webbera a Ferrari so skorším pit stopom sa ukázala ako nesprávna, keď sa favoriti na titul zasekli po výjazde z boxov za pomalšími autami.

20. marca 2024 o 11:00 Čas čítania 2:39 Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate

To dokonale využil Vettel na Red Bulle a Hamilton s Buttonom na McLarenoch. Vettel napokon preťal cieľovú čiaru ako prvý, keď v jeho ušiach zaznela dnes už ikonická vysielačka: „You just wait sunshine, you just wait. Hamilton P2, Button P3, Rosberg P4, Kubica P5, Du bist Weltmeister,“ po ktorej sme počuli šťastného, plačúceho mladého Vettela, ktorý ďakoval svojmu tímu. Vettel je dodnes najmladším majstrom sveta v histórii formuly 1.


Šokujúce víťazstvo na (ne)víťaznom aute v Monze 2008

Talianska stajňa Toro Rosso obsadila v roku 2008 až 6. miesto v pohári konštruktérov. Takto slabé monoposty vo formule 1 nevíťazia ani za nepredvídateľných okolností, ktoré sa z času na čas udejú top tímom. Tento predpoklad však vyvrátil mladučký Vettel na Veľkej cene Talianska v roku 2008.

Pri svojej prvej plnej sezóne v kráľovnej motoršportu predviedol viacero skvelých výkonov, no na okruhu v Monze šokoval celý svet. V daždivých podmienkach si najskôr vyjazdil pole position, aby o deň neskôr vyhral svoju prvú Veľkú cenu a stal sa najmladším víťazom vo formule 1. Tento rekord zlomil až Max Verstappen na Veľkej cene Španielska 2016.

Všetky spomínané top momenty kariéry Sebastiana Vettela si môžeš pozrieť na Youtube kanáli Formula 1 prostredníctvom videí vyššie. Zostrih týchto top momentov si môžeš pozrieť v tomto videu.

Domov
Zdieľať
Diskusia