Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
16. novembra 2022, 7:22
Čas čítania 2:29

AKTUÁLNE: Čo zatiaľ vieme o výbuchu rakety ruskej výroby v Poľsku? (Zhrnutie)

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa predbežných zistení išlo o raketu, ktorou sa Ukrajina snažila zostreliť ruskú strelu.

Poľsko zvyšuje úroveň pohotovosti niektorých jednotiek svojej armády v reakcii na utorňajší výbuch pri svojich hraniciach s Ukrajinou. Urobí tak napriek tomu, že raketa, ktorá v utorok dopadla na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou, zrejme nebola vypálená z Ruska. Podľa predbežných zistení išlo o raketu, ktorou sa Ukrajina snažila zostreliť ruskú strelu.

Varšava zároveň zvažuje aj aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, čo by znamenalo konzultácie medzi spojencami NATO.


V Poľsku prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów ležiacej neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Lietadlo NATO monitorovalo pohyb rakety pred jej dopadom v Poľsku

Lietadlo aliancie NATO, letiace v utorok nad poľským vzdušným priestorom, monitorovalo aj pohyb rakety, ktorá neskôr dopadla na poľské územie. Pre americkú spravodajskú televíziu CNN to v utorok povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ aliancie.


Príslušné záznamy boli poskytnuté NATO a Poľsku, dodal vojenský predstaviteľ NATO.


CNN pripomenula, že lietadlá aliancie od začiatku ruskej invázie vykonávajú pravidelný dozor okolo Ukrajiny. Lietadlo, ktoré letelo v utorok nad Poľskom, takisto monitorovalo dianie na Ukrajine.
Predstaviteľ NATO nepovedal, kto odpálil raketu, ktorá bola sledovaná počas dopadu v Poľsku. Neuviedol ani, odkiaľ bola odpálená.


Americký prezident Joe Biden uviedol, že podľa predbežných informácií je nepravdepodobné, že by raketa, ktorá v utorok spôsobila výbuch v Poľsku a zabila dvoch civilistov, bola vypálená z Ruska.

Rusko Ukrajina POľsko
Zdroj: Twitter/Jarosław Wolski

Raketa bola podľa všetkého ruskej výroby

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v noci na stredu uviedol, že dôkazy naznačujú, že raketa, ktorá dopadla v obci Przewodów na východe Poľska, bola jediná a neexistujú žiadne dôkazy o ďalších.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Poľský prezident Andrzej Duda v noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów, kde prišli o život dvaja ľudia. Duda dodal, že raketa bola „s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby“. Súčasne poznamenal, že vyšetrovanie daného incidentu stále trvá.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí už pred Dudovým vyhlásením pre médiá uviedlo, že raketa bola ruskej výroby, a predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave, aby poskytol okamžité podrobné vysvetlenie.

Ukrajina z incidentu obvinila Rusko, pretože v utorok spustilo ďalšiu vlnu mohutných raketových útokov na veľkú časť územia Ukrajiny, čo malo za následok, že milióny ukrajinských domácností sa ocitli bez elektriny.

Obec Przewodów sa nachádza asi 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok stalo cieľom útokov ruskej armády.

Mimoriadne stretnutie v NATO

Šéf NATO Jens Stoltenberg zvolal na stredu mimoriadne stretnutie s veľvyslancami členských štátov aliancie NATO, ktoré bude venované situácii po výbuchu v Poľsku.


Podľa viacerých svetových agentúr o zvolanie schôdzky požiadalo Poľsko na základe článku 4 Severoatlantickej zmluvy.


Podľa tohto článku môže ktorákoľvek krajina NATO požiadať všetkých členov aliancie o konzultácie, ak vidí vznikajúcu hrozbu pre seba alebo ktoréhokoľvek iného člena aliancie.
Agentúra Reuters citovala nemenovaného diplomata, ktorý povedal, že NATO by malo v tejto situácii postupovať opatrne a počkať na presné informácie o tom, čo sa stalo v poľskej obci Przewodów.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou v Ríme vo štvrtok 10. novembra 2022.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou v Ríme vo štvrtok 10. novembra 2022. Zdroj: TASR/AP

Čaputová: Správy z Poľska sú znepokojivé, no počkajme si na závery

Informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy, ale počkajme si na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách. V reakcii na medializované informácie to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. 


„Dôverujem tomu, že reakcia nás a našich spojencov bude rozvážna, rozumná a primeraná. Vyjadrila som prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu a solidaritu poľskému ľudu,“ uviedla prezidentka v stanovisku.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Situáciu už komentoval aj slovenský predseda vlády Eduard Heger. „So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Zároveň som v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom.“

„Slovenská republika bude určite stáť pri našich poľských spojencoch a bude požadovať adekvátne konanie aj zo strany Ruskej federácie tak, aby sa takéto niečo už nikdy neopakovalo,“ dodal minister obrany Jaroslav Naď. 

Domov
Zdieľať
Diskusia