Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
15. novembra 2022, 21:20
Čas čítania 2:44

Poľsko zrejme aktivuje článok 4 Washingtonskej zmluvy, tvrdí Naď. Lídri sľubujú brániť každý centimeter NATO

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vyjadrili sa aj Jaroslav Naď, Eduard Heger a Boris Kollár

Aktuálne informácie o dopade rakety ruskej výroby v Poľsku zverejňujeme v tomto článku

Viacerí lídri, ministri a diplomati členských krajín NATO reagujú na raketový útok na území Poľska, pri ktorom zahynuli dve osoby. Podľa amerických tajných služieb dopadli na územie NATO rakety z Ruska. 

Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo tieto správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku ako úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu. „Ruské zbrane nezasiahli žiadne ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej hranice,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré ministerstvo zverejnilo na sociálnej sieti Telegram.

Situáciu už komentoval aj slovenský predseda vlády Eduard Heger. „So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom.“

Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil, že ak sa potvrdí, že na územie Poľska dopadli ruské rakety, ide o incident voči členskému štátu NATO. 


„Pevne veríme, že Poľsko bude v tomto prípade reagovať rozvážne a vo všetkých krokoch by malo mať plnú podporu Slovenskej republiky,“ uviedol Kollár.

Minister vnútra Roman Mikulec odsúdil možný úrok na Poľsko, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. 

„Dopad rakety, ktorú mal potvrdiť predstaviteľ amerických tajných služieb, sa nesmie v žiadnej krajine mimo vojnového konfliktu opakovať a želám si, aby nezabíjala nikde. Počkám si na definitívne potvrdenie informácií od renomovaných zdrojov,“ povedal Mikulec, ktorý momentálne na konferencii v Bukurešti o situácii diskutuje s ministrami vnútra ďalších štátov. 

Jaroslav Naď: Slovenská republika bude určite stáť pri našich poľských spojencoch  

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď bezodkladne po prijatí správy o udalostiach v Poľsku informoval o situácii najvyšších ústavných činiteľov, ktorí sú v intenzívnom kontakte, a tiež ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.


„Nateraz predpokladáme, že Poľsko požiada v zmysle čl. 4 Washingtonskej zmluvy konzultácie medzi spojencami, ale nepredpokladáme, že bude požadovať reakciu v zmysle článku 5. Logickým krokom by bola požiadavka na ďalšie posilnenie ochrany spojeneckých krajín na východnom krídle NATO. Slovenská republika bude určite stáť pri našich poľských spojencoch a bude požadovať adekvátne konanie aj zo strany Ruskej federácie tak, aby sa takéto niečo už nikdy neopakovalo,“ uviedol J. Naď.

Zároveň avizoval posilnenie bezpečnosti slovenských hraníc a vzdušného priestoru, pričom zdôraznil dôležitosť členstva v Severoatlantickej aliancii.

Reagujú aj svetoví lídri

Lotyšský minister obrany vyjadril sústrasť „poľským bratom v zbrani“. „Zločinecký ruský režim odpálil rakety, ktoré mieria nielen na ukrajinských civilistov, ale dopadli aj na územie NATO v Poľsku. Lotyšsko plne stojí za poľskými priateľmi a odsudzuje tento zločin,“ napísal. 

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Estónske ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že krajina je pripravená brániť každý centimeter územia NATO. „Sme v plnej solidarite s naším blízkym spojencom Poľskom.“

Prezident Litvy vyhlásil, že ako spoločenstvo musíme brániť každý centimeter územia NATO. „Sme v úzkom kontakte s našimi poľskými priateľmi. Litva  je pevne solidárna s Poľskom,“ napísal na Twitteri. 

Experti skúmajú radarové záznamy, či v Przewodówe dopadli ruské rakety

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie z miesta výbuchu v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v Przewodówe na východe Poľska vrátane poškodeného traktora, pričom črepiny naznačujú, že by mohlo ísť o pozostatky bojovej rakety. Informoval o tom na svojom webe poľský denník Rzeczpospolita v súvislosti s informáciami, že na poľské územie dopadli dve ruské rakety.

Ako pokračuje Rzeczpospolita, v opustených budovách bývalého poľnohospodárskeho družstva došlo v utorok popoludní k výbuchu, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Špecialisti teraz skúmajú záznamy z radarových systémov armády aj pohraničnej stráže.
Vláda vyzvala médiá, aby o udalosti nešpekulovali a nezverejňovali nepotvrdené informácie. Medzitým premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda zvolali zasadnutie vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN).

Orbán zvolal schôdzu Rady obrany

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok večer zvolal na úrad vlády schôdzku Rady obrany pre raketový útok na ropovod Družba a pre rakety, ktoré dopadli na územie Poľska. Podľa agentúry MTI to uviedol premiérov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Domov
Zdieľať
Diskusia