Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
7. novembra 2022, 18:12
Čas čítania 1:23

Tesla sa v Číne potrebuje „zbaviť“ svojich áut. Výrazne zlacnila a spôsobila predajný boom

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Tesla sa v Číne potrebuje „zbaviť“ svojich áut. Výrazne zlacnila a spôsobila predajný boom
Zdroj: Tesla

Na konci októbra zlacneli v Číne vozidlá Tesla Model 3 a Model Y. Objednávky sa začali množiť takým tempom, že predajcovia nestíhajú a niektoré výhody museli zrušiť.

K elektromobilu od Tesly v Číne si zákazníci mohli doteraz objednať aj bezplatnú striebornú farbu karosérie. Po tom, ako zlacnenie o približne dve až štyri tisícky dolárov spôsobilo nákupný ošiaľ, firma túto výhodu zrušila.

Niektorí predajcovia v krajine údajne pracujú až do skorých ranných hodín, aby dokázali spracovať všetky objednávky. Príčina zníženia cien tkvie v tom, že šanghajská gigatováreň zlepšila technológiu, a tak dokázala zvýšiť objem produkcie. Po zrušení pandemických opatrení začala produkovať rekordné množstvo vozidiel Tesla.

Objednávok však nebolo dosť, preto sa automobilka potrebovala áut zbaviť. Už v septembri ponúkla aj ďalšie výhody ako zľavu vo výške približne 1 100 dolárov v prípade, že zákazník si zaobstará spolu s vozidlom aj poistenie. Okrem toho sa automobilka snaží vyjsť potenciálnemu kupujúcemu v ústrety aj tým, že okrem nablýskaných sídiel v nákupných centrách miest otvára salóny aj na predmestiach, kde spolu s predajom ľahšie poskytne aj servis.

Čína je mekkou elektromobility

Čínsky trh s elektromobilmi prosperuje najmä vďaka tomu, že tamojšia vláda považuje elektrické autá za priorituposkytuje rôzne zvýhodnenia, napríklad v oblasti výroby batérií a náhradných dielov. Veľkí čínski výrobcovia sú pre Teslu významnými konkurentmi. Automobilky ako BYD, Nio, XPeng a ďalšie menej známe firmy sa sústreďujú na výrobu čoraz lacnejších elektromobilov.

Veľmi im nezáleží na tom, či sa budú v niečom podobať na Teslu, hlavný cieľ je poraziť firmu Elona Muska nielen na domácom čínskom, ale aj na ďalších svetových trhoch. Niektorí výrobcovia sa už usídlili v USA a možno aj to je dôvod, prečo momentálne najbohatší človek sveta sľubuje rýchly príchod auta Tesla Model 2, ktorý by mal byť lacným elektromobilom prakticky pre každého.

24. októbra 2022, 16:37 Čas čítania 1:51 Tesla Model 2 má byť lacný elektromobil pre každého. Musk to však nebude mať také ľahké Tesla Model 2 má byť lacný elektromobil pre každého. Musk to však nebude mať také ľahké

Dopyt po elektromobiloch však najmä vinou koronakrízy klesol, globálne problémy v dodávateľskom reťazci pretrvávajú, a tak sa čínski výrobcovia snažia podobne ako Tesla zlacňovať a poskytovať rôzne zvýhodnenia, aby prilákali čo najviac kupujúcich.

Musk v lete vyhlásil, že Tesla má ceny na „trápnej úrovni“. Myslel tým trápne vysokú úroveň spôsobenú spomínanými problémami v dodávateľskom reťazci, ale aj vo výrobe a šialenou úrovňou celosvetovej inflácie. Vtedy takisto zdôraznil, že nejde o sľub, ale skôr o vyjadrenie nádeje, že bude môcť zlacnieť.

Domov
Zdieľať
Diskusia