Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. novembra 2022, 17:03
Čas čítania 0:42

Prezidentka podpísala zákaz predaja a užívania žuvacieho tabaku pre mladistvých

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nikotínové vrecúška ľudia poznajú ako žuvací tabak. Výrobok obsahuje nikotín a je určený na použitie žuvaním.

Pre osoby mladšie ako 18 rokov bude po novom platiť zákaz užívania a predaja nikotínových vrecúšok. Novelu zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

velo žuvací tabak nikotínové vrecúška
Zdroj: Velo


Nikotínové vrecúško ľudia poznajú ako žuvací tabak. Je to výrobok s obsahom nikotínu. Neobsahuje však tabak ani geneticky modifikovaný tabak a je určený na použitie žuvaním.

Škodlivá alternatíva cigariet

Podľa predkladateľov návrhu predstavujú nikotínové vrecúška alternatívu k fajčeniu cigariet, pretože sa považujú za menej škodlivé. „Stále však ide o výrobky s obsahom nikotínu, ktorý je návykovou látkou, a preto je potrebné vyplniť právnu medzeru s cieľom znížiť potenciálne zdravotné riziká a zabezpečiť ochranu mladistvých a detí,“ napísali v dôvodovej správe.


Legislatíva ďalej zavedie reguláciu zloženia vrecúšok, označovanie týchto výrobkov, zdravotné varovania, zber údajov, kontrolu a sankcie za nedodržanie povinností zo strany výrobcu, dovozcu a distribútora.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Nová právna úprava sa zavádza podľa vzoru úpravy elektronických cigariet a je plne v súlade napríklad aj s reguláciou nikotínových vrecúšok v Českej republike,“ odôvodnili poslanci. Jedno vrecúško bude mať obmedzený obsah nikotínu na 20 miligramov. Nová legislatíva bude účinná od januára 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia