Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti iFix.
3. novembra 2022, 12:15
Čas čítania 1:46
Sponzorovaný obsah

Výmena batérie v MacBooku: Ako na nej môžeš ušetriť a kedy je vhodný čas na novú batériu?

Výmena batérie v MacBooku: Ako na nej môžeš ušetriť a kedy je vhodný čas na novú batériu?
Zdroj: Unsplash/Ales Nesetril
TECH MACBOOK
Uložiť Uložené

Odborníci radia, ako na výmenu batérie v MacBooku.

Zdá sa ti, že batéria v MacBooku už nefunguje tak dobre ako predtým? Možno ju budeš musieť čoskoro vymeniť za novú. Odborník z FixServisu vysvetľuje, ako si jednoducho skontrolovať jej stav a čo zvážiť pri výbere novej.

Zo skúseností technikov FixServisu vyplýva, že batéria je obvykle prvým komponentom, ktorý sa na MacBookoch vymieňa. Nie však preto, že by bola nekvalitná, Apple dimenzuje baterky pre MacBooky Air a Pro tak, aby vydržali 1000 nabíjacích cyklov. Strata pôvodnej kapacity je však bežným javom pri všetkých batériách a zariadenia Apple nie sú výnimkou.

Ako sa prejavuje opotrebovaná batéria?

To, že batéria v MacBooku je už na pokraji svojej životnosti, ľahko pocítiš pri používaní. Najviditeľnejším znakom je krátka výdrž na plné nabitie. Kým nový MacBook vydrží fungovať bez pripojenia do siete napríklad 10 hodín, kúsok s opotrebovanou baterkou zvládne možno len 5 hodín. Prichádzaš tak o možnosť používať ho flexibilne, na miestach bez prístupu k elektrickej zásuvke.

Jednoduchá kontrola stavu batérie

Stav batérie ti prezradí aj samotný MacBook. V modeloch s operačným systémom macOS Big Sur a novších klikni na logo Apple v ľavom hornom rohu displeja a zvoľ možnosť „Systémové nastavenia“. Klikni na „Batéria“ a následne opäť na „Batéria“. Potom stačí zvoliť možnosť „Zdravie batérie“ a zobrazia sa ti dva podstatné údaje – stav batérie a maximálna kapacita.

Pokiaľ máš starší MacBook, stav batérie zobrazíš iným spôsobom. Podrž tlačidlo Option na klávesnici a myšou klikni na ikonu s percentami baterky, ktorá sa nachádza pravom hornom rohu displeja.

batéria
Zdroj: iFix

Kedy meniť batériu?

Ak je stav batérie „Normálny“, je to signál, že nemusíš riešiť výmenu. Naopak, stav „Odporúčaný servis“ vyjadruje, že baterku bude dobré vymeniť. Všímaj si aj maximálnu kapacitu. V prípade nového MacBooku je na úrovni 100 %, avšak pri bežnom používaní postupne klesá. Pokiaľ je na úrovni menej ako 80 %, môžeš uvažovať nad výmenou batérie.

2 typy batérie pre MacBook

V prípade, že sa rozhodneš pre kúpu MacBook batérie z e-shopu FixServis, vyberať si môžeš rovno z 2 základných druhov. Ktorý si vybrať?

Aftermarket

Aftermarket batérie pochádzajú od výrobcov tretích strán a sú výrazne lacnejšie ako originálne. Zo stránky kvality a vlastností sú však medzi Aftermarket a originálnymi batériami len malé rozdiely. Odborníci z FixServisu do svojej ponuky radia len otestované typy od overených výrobcov.

Aftermarket PRO

Tieto batérie sú ešte o niečo kvalitnejšie ako Aftermarket, čo sa odráža na mierne vyššej cene. Naplno sa vyrovnávajú originálnym a pred naskladnením sú detailne otestované, či spĺňajú všetky najprísnejšie kritériá. Aftermarket PRO batérie pochádzajú od výrobcov s najnižšou mierou reklamácií.

Ak máš dostatok skúseností a všetky potrebné nástroje, batériu v MacBooku si dokážeš vymeniť aj svojpomocne. V opačnom prípade bude najlepšie, keď jej výmenu zveríš do rúk odborníkom. Napríklad skúseným technikom v pobočkách FixServis.

Domov
Zdieľať
Diskusia