Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. novembra 2022, 7:36
Čas čítania 1:04

Severná Kórea odpálila najmenej desať rakiet. Na juhokórejskom ostrove spustili poplach

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Severná Kórea odpálila najmenej desať rakiet. Na juhokórejskom ostrove spustili poplach
Zdroj: TASR/AP

Severná Kórea to pravdepodobne urobila v reakcii na veľké spoločné cvičenie Južnej Kórey a USA.

Severná Kórea odpálila v stredu najmenej desať rakiet rôzneho typu. Jedna z nich dopadla neďaleko teritoriálnych vôd Južnej Kórey a spustila zriedkavý poplach na juhokórejskom ostrove.

Podľa juhokórejského generálneho štábu išlo o „veľmi nezvyčajný a neprijateľný“ krok Severnej Kórey. Balistická strela totiž dopadla južne od spornej námornej hranice oboch krajín vôbec po prvý raz od rozdelenia Kórejského polostrova.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol to vo vyhlásení označil za „faktické narušenie“ územia krajiny. Zvolal zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť a nariadil „rýchle a prísne opatrenia, aby Severná Kórea za svoje provokácie jasne zaplatila“.

Soul krátko na to oznámil, že jeho armáda uskutočnila skúšku troch striel vzduch-zem.
Pchjongjang odpaľoval rakety po druhý raz v priebehu necelého týždňa. Zrejme protestoval proti dosiaľ najväčším spoločným cvičeniam vzdušných síl Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok.

Juhokórejská armáda pôvodne oznámila, že zistila odpálenie troch balistických striel krátkeho doletu z východného pobrežia KĽDR do Japonského mora. Neskôr sa však ukázalo, že vypálených bolo „najmenej desať rakiet rôzneho druhu smerom na východ a západ“.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Juhokórejská a americká armáda tento týždeň pokračujú v sérii spoločných manévrov. Cvičenia vzdušných síl Vigilant Storm zahŕňajú vyše 240 lietadiel vrátane stíhačiek s technológiou stealth. Prebiehajú v čase rastúcich obáv z možnej ďalšej jadrovej skúšky Severnej Kórey. Izolovaný režim tento rok vykonáva testy zbraní v bezprecedentnom tempe.

Už v októbri však Južná Kórea Pchjongjangu na provokácie odpovedala, otázka je, či sa to stane aj tentoraz. 

Domov
Zdieľať
Diskusia