Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská TASR
31. októbra 2022 o 8:10
Čas čítania 1:03

Nemecké aktivistky sa prilepili k tyčiam držiacim kostru 60 miliónov rokov starého dinosaura. Poukazujú na klimatickú zmenu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Protestná skupina s názvom Posledná generácia vo vyhlásení uviedla, že klimatická zmena ohrozuje dnešných ľudí v rovnakej miere, ako v minulosti ohrozila dinosaury.

Dve nemecké klimatické aktivistky vo veku 34 a 42 rokov sa v nedeľu v prírodovedeckom múzeu v Berlíne prilepili ku kovovým tyčiam držiacim kostru vyše 60 miliónov rokov starého dinosaura. Ďalší incident sa odohral v Starej národnej galérii, kde jedna žena vyliala tekutinu na zasklený obraz francúzskeho maliara Henriho de Toulousea-Lautreca.


Protestná skupina s názvom Posledná generácia vo vyhlásení uviedla, že klimatická zmena ohrozuje dnešných ľudí v rovnakej miere, ako v minulosti ohrozila dinosaury. „Ak nechceme, aby nám hrozilo vyhynutie, musíme konať okamžite,“ vyzvali.


Aktivistky v oranžových reflexných vestách držali v rukách transparent s heslom: „A čo ak to vláda nemá pod kontrolou?“ Vládu v Berlíne vyzvali, aby podnikla rýchle kroky na zníženie množstva emisií, a to napríklad obmedzením rýchlosti na diaľniciach a zavedením dostupnejšej verejnej dopravy. 

Voči ženám polícia vzniesla obvinenia vo veci poškodenia majetku.

Útoky na „umelcov“ pokračujú

Svetoznáme parížske múzeum Musee d'Orsay, ktoré má vo svojich zbierkach diela významných európskych umelcov, v nedeľu potvrdilo, že minulý štvrtok sa mladá žena pokúsila vyliať polievku na jeden z tamojších obrazov. Pre AFP múzeum uviedlo, že podalo sťažnosť v súvislosti s „pokusom o poškodenie umeleckého diela“. Parížska prokuratúra následne spustila v tejto veci vyšetrovanie.


V uplynulých týždňoch aktivisti za ochranu klímy zaútočili aj na obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha v Národnej galérii v Londýne či na obraz Stohy sena od Claudea Moneta v Múzeu Barberini v meste Postupim. V piatok si aktivista v holandskom Haagu prilepil čelo o slávny obraz Johannesa Vermeera Dievča s perlami.

Domov
Zdieľať
Diskusia