Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová TASR
26. októbra 2022, 14:43
Čas čítania 1:22

Ústavný súd dal za pravdu prezidentke Zuzane Čaputovej. Jedna Ficova otázka je protiústavná

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ústavný súd sa v prípade referenda priklonil na stranu prezidentky. Uznal jej pochybnosti o otázke týkajúcej sa demisie vlády.

Referendum Roberta Fica bude môcť prezidentka Zuzana Čaputová vypísať iba s jednou otázkou, druhá je podľa Ústavného súdu SR protiústavná. Informoval o tom predseda ÚS SR Ivan Fiačan. Robertovi Ficovi rozhodnutie súdu neprekáža. Dôležitý je pre neho fakt, že sa referendum uskutoční.

„Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu. Termín vyhlásenia referenda oznámim hneď ako to bude možné, teda po zverejnení rozhodnutia súdu v Zbierke zákonov,“ na rozhodnutie ÚS SR reagovala Zuzana Čaputová. Sporná sa jej tentoraz zdala prvá otázka v znení Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?

Zareagovala aj opozičná SaS. „Nie je to prvýkrát, čo Robert Fico preukázal svoje ,právnické kvality‘,“ okomentoval rozhodnutie Ústavného súdu predseda SaS Richard Sulík.

Podľa strany Hlas sa dnes ľudia dozvedeli, že jedinú možnosť ovplyvňovať veci verejné majú len raz za štyri roky vo voľbách.

Predstavitelia strany Smer-SD nesú podpísané petičné hárky za referendum.
Predstavitelia strany Smer-SD nesú podpísané petičné hárky za referendum. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Fico: Prezidentka zabránila, aby sa referendum konalo v sobotu spolu s komunálnymi voľbami

Postúpenie referenda na Ústavný súd podľa Fica predstavovalo snahu prezidentky zabrániť jeho úspechu. Myslí si, že jej cieľom bolo zabrániť tomu, aby sa referendum konalo spolu s komunálnymi voľbami. „My budeme bojovať ďalej. Našou úlohou je poraziť vagabundov vo vláde,“ povedal na tlačovej konferencii Robert Fico. 

Rozhodnutie Ústavného súdu Ficovi neprekáža, dôležité pre neho je, že sa referendum napriek snahám o jeho zmarenie uskutoční.

Robert Fico priniesol prezidentke Zuzane Čaputovej 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene ústavy, a teda splnil podmienku minimálneho počtu 350-tisíc podpisov. 

Referendum s minimálne jednou otázkou prezidentka vypíše

Prezidentka sa už v septembri vyjadrila, že referendum minimálne s jednou otázkou vypíše. Dnes súd skonštatoval, že sporná otázka týkajúca sa demisie vlády nie je v poriadku, Čaputová vyhlási referendum len o možnosti skrátenia volebného obdobia.

Prezidentka Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Prezidentka sa v prípade Ficovho referenda obrátila na Ústavný súd už po druhýkrát. Opozičné strany sa pokúsili o referendum už vlani, prezidentka však aj túto iniciatívu podala na Ústavný súd SR, ktorý tesne pred uplynutím lehoty na rozhodnutie skonštatoval, že ide o protiústavnú snahu. Referendom ani iným spôsobom, ktorý nie je uvedený v ústave, nie je podľa rozhodnutia Ústavného súdu možné ukončiť funkčné obdobie orgánu verejnej moci.

Domov
Zdieľať
Diskusia