Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Orange. 
26. októbra 2022, 13:15
Čas čítania 1:32
Sponzorovaný obsah

Študenti slovenských základných škôl môžu získať grant pre školu vďaka tomu, že odovzdajú staré mobily

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Do súťaže sa môžu školy zapojiť len do 2. novembra 2022.

Ako je možné, aby vďaka starým mobilom vznikol ekoaltánok na základnej škole? Odpoveďou sú Recyklohry – projekt, ktorý žiakov edukuje, vedie ich k ekologickému spôsobu života a zároveň vďaka nemu môžu získať grant pre svoju školu. 

Cieľom úspešného projektu Recyklohry spoločnosti ASEKOL SK je najmä edukácia v oblasti elektroodpadu. Žiaci sa môžu prostredníctvom konkrétnej aktivity – zberu starých mobilov naučiť, ako šetriť planétu. Nie je úplne rozšíreným faktom, že podobné zariadenia, hoci už nie sú funkčné, stále obsahujú mnohé vzácne kovy a iné komponenty, ktoré je možné opätovne po správnej recyklácii využiť.

Ekoaltánok v Neporadzi, ktorý žiaci získali za 258 starých mobilov.
Ekoaltánok v Neporadzi, ktorý žiaci získali za 258 starých mobilov. Zdroj: Orange

V tejto oblasti sa dlhodobo angažuje aj najväčší slovenský mobilný operátor Orange a práve preto po štvrtýkrát spojil sily so spoločnosťou ASEKOL SK, aby poskytol najúspešnejším školám granty na realizáciu ekoprojektov. „Vieme, že k zodpovednosti k životnému prostrediu treba viesť už malé deti – majú mnoho otázok, vidia svet inak, hovoria veci od srdca a môžu ovplyvniť svoje najbližšie okolie k pozitívnej zmene, často otvoria oči aj nám dospelým. Preto sme radi, že môžeme v spolupráci s ASEKOLOM SK pokračovať aj tento školský rok. Veríme, že podobný výsledok vyzbieraných mobilov dosiahneme aj v tomto ročníku,“ povedala Andrea Ungvölgyi, manažérka pre spoločenskú zodpovednosť a sponsoring v spoločnosti Orange Slovensko.

Do minuloročných Recyklohier sa zapojilo až 258 škôl a bola medzi nimi aj základná škola v Neporadzi. Jej žiaci odovzdali 258 starých mobilov a vďaka Orangeu mohli zrealizovať projekt ekoaltánku v školskej záhrade. Nový priestor v exteriéri školy umožní skvalitniť výučbu predmetov zážitkovou formou. V ekoaltánku bude škola organizovať rôzne environmentálne aktivity, besedy, prednášky či projektové vyučovanie. „Učenie a tvorenie vonku má inú atmosféru, prináša deťom osobný kontakt s prírodou. Vedia si prírodu chytiť, pozrieť zblízka, je to pre nich úplne iný zážitok ako z učebníc,“ povedala pani riaditeľka Miroslava Kasalová zo ZŠ v Neporadzi.

Ekoaltánok v Neporadzi, ktorý žiaci získali za 258 starých mobilov.
Ekoaltánok v Neporadzi, ktorý žiaci získali za 258 starých mobilov. Zdroj: Orange

Za zodpovedné správanie atraktívne výhry

Žiaci môžu vďaka Recyklohrám aj tento rok ukázať, koľko drobného elektroodpadu, batérií a starých mobilov dokážu vyzbierať. Školy, ktoré sa do programu zapoja, pomôžu nielen ochrane životného prostredia, tie najaktívnejšie navyše môžu získať finančný grant v hodnote 1000 eur na ďalšie zelené projekty obnovy alebo ochrany životného prostredia vo svojom okolí alebo na zveľadenie verejných priestorov v škole, meste či obci, 50 tabletov a tiež odmeny pre usilovných učiteľov. Súťaž trvá od 6. septembra do 2. novembra 2022 a podmienky, ako sa do nej zapojiť, nájdu školy na webe programu Recyklohry.

Domov
Zdieľať
Diskusia