Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Orange. 
30. septembra 2022, 18:15
Čas čítania 1:42
Sponzorovaný obsah

Minulý rok sa počas Recyklohier vyzbieralo 26-tisíc starých mobilov. Podarí sa v novom ročníku tento rekord prekonať?

TECH MOBILY RECYKLÁCIA SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Do posledného ročníka sa zapojilo viac ako 258 slovenských škôl.

Vďaka projektu Recyklohry sa minulý rok podarilo vyzbierať viac ako 26-tisíc starých mobilov. S podporou Orangeu pokračuje úspešný projekt aj tento rok. Dokážu žiaci prekonať minuloročný rekord? A ako môžu staré zariadenia pomáhať planéte?

 

Program Recyklohry spoločnosti ASEKOL SK si dal za cieľ systematicky zapájať témy správneho nakladania s odpadmi, triedenia a recyklácie elektroodpadu do školskej výučby. Minulý rok sa doň zapojilo viac ako 258 slovenských škôl. Dlhodobým podporovateľom vzdelávania v oblasti zodpovednej recyklácie na Slovensku je aj spoločnosť Orange.

Orange, Krupina
Zdroj: Orange

Najaktívnejším školám poskytne tento rok ako partner programu Recyklohry finančné granty na realizáciu ich zelených projektov. „Vieme, že k zodpovednosti k životnému prostrediu treba viesť od detstva. Deti môžu ovplyvniť svoje najbližšie okolie k pozitívnej zmene. Preto sme radi, že môžeme v spolupráci s ASEKOLOM SK pokračovať aj tento školský rok v projekte Recyklohry. Naposledy sa nám podarilo vďaka Recyklohrám vyzbierať na školách viac ako 26-tisíc mobilných zariadení a veríme, že sa podobný výsledok zopakuje aj tento rok,“ povedala Andrea Ungvölgyi, manažérka pre spoločenskú zodpovednosť a sponzoring v spoločnosti Orange Slovensko.

Aj tvoja škola môže získať 1000 eur

Nezáleží na tom, či je mobil starší alebo novší, vždy obsahuje množstvo opätovne využiteľných materiálov vrátane vzácnych kovov ako zlato, lítium či kobalt. Tie sa potom vďaka recyklácii nemusia ťažiť z prírody. Takýmto spôsobom je možné ušetriť tisíce ton nerastných surovín, hektolitre vody či ropy.

Školy, ktoré sa do programu zapoja, pomôžu nielen ochrane životného prostredia. Tie najaktívnejšie totiž môžu získať finančný dar v hodnote 1000 € na ďalšie zelené projekty ochrany alebo obnovy životného prostredia. Môžu vďaka nemu zveľadiť svoje okolie alebo skrášliť verejné priestory v škole, meste alebo obci. Taktiež môžu získať 50 tabletov či odmeny pre usilovných učiteľov.

Súťaž trvá od 6. septembra do 2. novembra 2022 a podmienky, ako sa do nej zapojiť, nájdu školy na webe programu Recyklohry.

Za starý mobil nová učebňa

Špeciálnej základnej škole v Krupine sa v Recyklohrách 2020 podarilo vyzbierať viac ako tisíc starých mobilov, v minulom roku 622. Zabezpečili si tak víťazstvo v súťaži a možnosť realizovať špeciálny projekt na školskom dvore. Cieľom bolo vybudovať outdoorovú učebňu, ktorú by bolo možné využiť na všetkých vyučovacích predmetoch na učenie sa vonku.

Orange, Krupina
Zdroj: Orange

V našej škole sú deti, ktoré sa pre svoje pohybové obmedzenia veľmi málo dostanú do prírody, preto bolo naším snom, aby sme im tú prírodu priblížili v našej záhrade,“ povedala riaditeľka školy Mgr. Andrea Kristeľová. Vďaka Recyklohrám sa škole podarilo vytvoriť rehabilitačný chodník, skákaciu zónu, záhradné pódium aj drevenú knižnicu. Vznikla nová lavička pod orechom, pribudli jahody vo vyvýšenom záhone, vtáčie búdky, hmyzí hotel a tiež záhradné jazierko s fontánou a vodnými rastlinami.

Domov
Zdieľať
Diskusia