Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
30. septembra 2022, 6:35
Čas čítania 1:29

Putinovi utieklo od vyhlásenia mobilizácie už 200-tisíc mužov, boja sa vojny. Ruský prezident už priznal zlyhanie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Počty odchodov z Ruska nezahŕňajú údaje z Mongolska a Arménska, kam ruskí občania takisto odchádzajú.

Viac než 200-tisíc ľudí odišlo do Gruzínska, Kazachstanu a členských krajín EÚ od stredy 21. septembra, keď ruský prezident vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Vyplýva to z údajov zhromaždených z viacerých krajín.


Námestník kazašského ministra vnútra v stredu uviedol, že od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie v Rusku pred siedmimi dňami prišlo do Kazachstanu takmer 100-tisíc ruských štátnych občanov. Ďalších najmenej 53-tisíc ľudí prekročilo v dňoch 21. – 26. septembra hranice s územím Gruzínska. CNN sa odvoláva na údaje gruzínskeho ministerstva pre vnútorné záležitosti z utorka.


Takmer 66-tisíc Rusov prišlo za posledný týždeň na územie EÚ, oznámila v utorok Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž. To je o vyše 30 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.


Počty odchodov z Ruska nezahŕňajú údaje z Mongolska a Arménska, kam ruskí občania takisto odchádzajú. K dispozícii nie sú ani oficiálne údaje od ruských úradov za obdobie od 21. septembra, dodáva CNN.


Na základe čiastočnej mobilizácie má byť povolaných 300-tisíc záložníkov ruských ozbrojených síl. Tisíce mužov v brannom veku sa následne rozhodli opustiť Rusko a v desiatkach ruských miest sa konali protesty proti mobilizácii, ktoré polícia rýchlo rozohnala.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP

Putin: Chyby pri mobilizácii musia byť napravené

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že všetky chyby pri čiastočnej mobilizácii v Rusku musia byť napravené. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá citovala ruskú agentúru RIA Novosti.


Putin povedal, že do armády by najprv mali byť povolávaní muži s vojenskými skúsenosťami a výcvikom v požadovaných špecializáciách.


„V priebehu tejto mobilizácie sa vynára veľa otázok a všetky chyby treba napraviť a zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti opakovali... Napríklad mám na mysli otcov mnohých detí alebo ľudí trpiacich chronickými chorobami, alebo tých, ktorí už prekročili branný vek,“ povedal ruský prezident. Prvýkrát tak verejne pripustil, že mobilizácia, ktorú vyhlásil minulý týždeň, neprebieha hladko.


Rusi verejne vyjadrili nespokojnosť s tým, ako bola mobilizácia vyhlásená, píše Reuters. Sťažovali sa tiež, že povolávacie rozkazy úrady posielali nespôsobilým mužom. Tisíce mužov v brannom veku sa po vyhlásení mobilizácie navyše rozhodli opustiť Rusko.


Podľa agentúry AFP povolali úrady vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska aj 63-ročného bývalého zamestnanca armády s cukrovkou. Povolávací rozkaz dostalo aj niekoľko ruských študentov. Stalo sa to napriek tomu, že ruský prezident podpísal v sobotu výnos, podľa ktorého nebudú povolávaní do armády študenti vyšších vzdelávacích inštitúcií.

Domov
Zdieľať
Diskusia