Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. septembra 2022, 11:33
Čas čítania 1:14

Iránsky prezident na poslednú chvíľu zrušil rozhovor v CNN v New Yorku. Moderátorka si odmietla dať na hlavu šatku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Iránske zákony od roku 1979 vyžadujú, aby všetky ženy nosili na verejnosti pokrývku hlavy a nepriliehavé oblečenie. Pravidlá platia aj pre turistov, diplomatické návštevy a novinárov.

Iránsky prezident Ebrahim Raisi na poslednú chvíľu zrušil dlho plánovaný rozhovor pre CNN s Christiane Amanpourovou, ktorý mal prebehnúť počas valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Prekážalo mu, že ostrieľaná moderátorka „zdvorilo odmietla“ požiadavku zakryť si hlavu šatkou. CNN sa o zrušení rozhovoru dozvedela asi 40 minút po naplánovanom začiatku.

Christiane Amanpourová, ktorá vyrastala v iránskom hlavnom meste Teheráne a hovorí plynule perzsky, povedala, že keď moderuje v Iráne, dodržiava miestne zákony a nosí šatku, „inak by ani nemohla pracovať ako novinárka“. Povedala však, že si nebude zakrývať hlavu, aby mohla viesť rozhovor s iránskym predstaviteľom v krajine, kde sa to nevyžaduje.

„Tu v New Yorku alebo kdekoľvek inde mimo Iránu ma nikdy žiadny iránsky prezident nepožiadal – ​​a to som robila rozhovor s každým jedným od roku 1995 –, aby som nosila šatku. (...) Veľmi zdvorilo som odmietla nielen v mojom mene, ale aj v mene CNN a novinárok všade, pretože to nie je povinnosť.“

Iránske zákony od roku 1979 vyžadujú, aby všetky ženy nosili na verejnosti pokrývku hlavy a nepriliehavé oblečenie. Pravidlá platia aj pre turistov, diplomatické návštevy a novinárov. Prezidentov poradca požiadavku odôvodnil ako „vec rešpektu“ počas svätých mesiacov Muharram a Safar a argumentoval aj aktuálnymi protestami.

Anketa:
Mala si Christiane Amanpourová nasadiť počas rozhovoru šatku?
Áno. Želal si to predsa prezident Iránu.
Nie. Rozhovor sa odohrával v USA.
Áno. Želal si to predsa prezident Iránu.
4 %
25 Hlasov
Nie. Rozhovor sa odohrával v USA.
96 %
567 Hlasov

Tie vypukli minulý týždeň v súvislosti so smrťou 22-ročnej Mahsu Aminiovej po tom, ako ju zatkla iránska mravnostná polícia pre porušenie zákona o zakrytí hlavy. Do ulíc miest vyšli tisícky ľudí, pričom niektoré ženy si na protest proti zákonu ostrihali vlasy a spálili hidžáb.

Pri zásahoch proti demonštráciám už zahynulo najmenej 31 ľudí. Prieskumy verejnej mienky v ostatných rokoch ukázali, že rastúci počet Iráncov neverí, že by hidžáb alebo šatka na hlave mala byť povinná.

Domov
Zdieľať
Diskusia