Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
15. septembra 2022, 17:41
Čas čítania 0:36

V Írsku je antikoncepcia pre ženy od 17 do 25 rokov po novom bezplatná

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené
V Írsku je antikoncepcia pre ženy od 17 do 25 rokov po novom bezplatná
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Novinka má pomôcť finančne slabším a mladým ženám, ktoré si antikoncepciu nemôžu dovoliť.

V Írsku je od stredy 14. septembra k dispozícii bezplatná antikoncepcia pre všetky ženy od 17 do 25 rokov. Tento krok má pomôcť dostupnosti antikoncepcie aj finančne slabším a mladým ženám, ktoré si ju nemôžu dovoliť, informuje írske RTÉ.

Doposiaľ boli náklady na ochranu pred nežiaducim tehotenstvom viazanou na lekársky predpis hradené držiteľom zdravotných preukazov, no tí, ktorí ho nemali, mohli zaplatiť aj stovky eur.

Bezplatná ochrana sa vzťahuje na tabletky a dlhodobú antikoncepciu vrátane zavedenia telieska, pričom ženy budú musieť preukázať svoje číslo PPS (osobné číslo každého klienta verejnej služby v Írsku), čím sa bude kontrolovať ich oprávnenosť.

Írsky minister zdravotníctva Stephen Donnelly povedal, že je to vôbec prvýkrát, čo v krajine bola zavedená bezplatná antikoncepcia pre ženy. Doplnil, že v histórii Írska sa ženám popierali ich základné reprodukčné práva. Donnelly poukázal na to, že v roku 1935 štát zakázal predaj a používanie antikoncepcie. Dodal, že schéma pokryje všetky celkové náklady.

Hormonálna antikoncepcia je jednou z používanejších foriem ochrany.
Hormonálna antikoncepcia je jednou z používanejších foriem ochrany. Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition
Domov
Zdieľať
Diskusia