Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti OPOP.
28. septembra 2022, 9:35
Čas čítania 2:03
Sponzorovaný obsah

Kúrte peletami. Prekvapia vás ľahkou obsluhou aj cenou

Kúrte peletami. Prekvapia vás ľahkou obsluhou aj cenou
Zdroj: OPOP
REFRESHER
Uložiť Uložené

Kompromisom medzi kúrením kusovým drevom a komfortom plynového či elektrického vykurovania je peletový kotol.

Vymyslieť, ako úsporne a efektívne vykurovať rodinný dom, nie je jednoduché. Niekto vyžaduje, aby sa o kúrenie nemusel vôbec starať, iným rodinám sa zdá prirodzené nachystať na zimné mesiace drevo a pravidelne prikladať. Kto aspoň trochu pridá ruku k dielu, dokáže cez zimu ušetriť peknú sumu peňazí.

OPOP, kúrenie, pelety
Zdroj: OPOP

Ako sa ukázalo v uplynulých mesiacoch, dodávky plynu či cena elektriny môže spáliť nielen naše plány, ale aj peňaženky. Nejedného majiteľa tepelného čerpadla po nákladnej inštalácii prekvapila údržba technológie alebo obťažujúci hluk. Čo navyše vyhovuje susedom, nemusí automaticky vyhovovať vám a potrebám vašej rodiny.

S peletami je to hračka

Vyskúšaným kompromisom medzi kúrením kusovým drevom a komfortom plynového či elektrického vykurovania je peletový kotol. Poznáte ho? Taký kotol zaisťuje teplo spaľovaním malých lisovaných valčekov z drevených pilín a hlavne funguje automaticky, čo je jeho veľká výhoda.

OPOP, kúrenie, pelety
Zdroj: OPOP

Čo zvládnu kotly na pelety automaticky?

  • Dokážu samy zapáliť oheň a následne podpáliť palivo.
  • Samy si dopĺňajú pelety na horák, aby nevyhasol oheň.
  • Samy udržiavajú nastavenú teplotu a dávkujú potrebné palivo.
  • Samy zvládajú oheň bezpečne uhasiť.
  • Vďaka príslušenstvu sa samy čistia a odpopolňujú.

V tomto bezobslužnom režime dokáže kotol na pelety fungovať až päť dní. Záleží na veľkosti zásobníka nachádzajúceho sa vedľa kotla, ktorý treba naplniť peletami. To je jediný manuálny úkon, ktorému sa nedá vyhnúť. Hoci aj pravidelné dopĺňanie paliva sa dá úplne zrušiť, ak majiteľ chce a prepojí kotol s veľkým sezónnym zásobníkom. Určite sa nemusíte báť manipulácie s peletami.

Len uskladniť a kúriť

Pri dopĺňaní peliet sa nezašpiníte ani nezaprášite. Obsahujú len piliny z dreva lisované pod vysokým tlakom a sú pre prírodu úplne neškodné. Predávajú sa v 15-kilogramových vreciach alebo voľne sypané. Na skladovanie je vhodné suché miesto, ktoré je dostatočne veľké na plánovanú zásobu.

OPOP, kúrenie, pelety
Zdroj: OPOP

Aplikácia priloží za vás

Ste často na výletoch alebo sa s deťmi vraciate domov až večer? Tak určite oceníte pripojenie kotla na internet a ovládanie pomocou aplikácie v telefóne. Stačí sa pripojiť, skontrolovať nastavené stupne alebo ich zmeniť a máte hotovo. Pri návrate domov vás už bude čakať domov vykúrený na správnu teplotu bez toho, aby ste sa ku kotlu priblížili. Samozrejmosťou je napojenie na izbové termostaty. Okrem vykúrenia domu sa dokážu peletové kotly postarať aj o ohrev teplej úžitkovej vody.

Aj cena peliet vás zahreje

Automatické kotly na peletky sú čoraz obľúbenejšie, pretože ich používanie je naozaj veľmi komfortné a jednoduché. Zároveň však stoja zlomok toho, čo zložité technológie, a cena paliva je oproti plynu a silovej elektrine veľmi priaznivá.

Vykurovanie peletami má veľa výhod:

  • výborne horia a ľahko sa s nimi manipuluje,
  • pelety jednoducho objednáte od lokálnych predajcov,
  • cena peliet prudko nerastie a vždy máte na výber od viacerých dodávateľov,
  • môžete využívať posezónne alebo množstevné zľavy,
  • ide o prírodný obnoviteľný zdroj tepla.

Kotol na pelety spĺňa všetky prísne podmienky na ekologickú prevádzku, a preto na jeho zadováženie a inštaláciu prispieva štát. V rámci projektu Zelená domácnostiam je možné získať podporu na inštalácie kotlov na biomasu, ktoré pokrývajú potrebu tepla a teplej vody v rodinných a bytových domoch. Podpora sa týka kotlov na spaľovanie peliet, brikiet, štiepok a kotlov na splyňovanie kusového dreva. Nevyhnutná podmienka je, že nový kotol nahradí nevyhovujúci kotol na uhlie.

Domov
Zdieľať
Diskusia