Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
25. augusta 2022, 14:52
Čas čítania 2:00

SaS chce zaviesť inštitút partnerského spolužitia. Slováci by mohli bez manželstva dediť a informovať sa o zdravotnom stave

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

V rámci legislatívnej zmeny by sa mohli zaviesť pojmy spolužijúci partner a spolužijúca partnerka.

Poslanci Národnej rady SR z klubu SaS chcú zaviesť inštitút partnerského spolužitia. Pokúsia sa o to novelizáciou Občianskeho zákonníka, návrh predložili do parlamentu. Hovoria o zámere zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcej sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.


„Návrh je koncipovaný ako rodovo neutrálny, to znamená, že umožňuje uzatvorenie partnerského spolužitia tak medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia (druh a družka), ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia,“ píše sa v dôvodovej správe.


V súvislosti so zakotvením takéhoto inštitútu by sa mali zaviesť aj určité oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné a v ďalších situáciách týkajúcich sa majetkových a iných práv spolužijúcich partnerov.


Poslanci z SaS tvrdia, že náš právny poriadok už v súčasnosti pozná „neurčitý a písomne nezachytiteľný“ inštitút „osoby žijúcej v spoločnej domácnosti“. Podotkli však, že napríklad pri dedení je veľmi ťažké to dokazovať. „Navyše osoba žijúca v spoločnej domácnosti nemusí byť vonkoncom so zomretým emočne spätá,“ dodali.

SaS
Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita

Spolužijúci partner a spolužijúca partnerka

V rámci legislatívnej zmeny by chceli zaviesť pojmy spolužijúci partner a spolužijúca partnerka.

Predpokladom spôsobilosti uzatvoriť takéto spolužitie by mala byť plnoletosť, neexistencia manželského stavu takýchto osôb, neexistencia pokrvnej príbuznosti. Stanovené by malo byť i to, že jedna osoba nemôže mať v jednom okamihu uzatvorené viac ako jedno partnerské spolužitie. Partnerské spolužitie by malo zaniknúť napríklad uzatvorením manželstva, keďže jeho zmyslom nie je súbeh s manželstvom, ale alternácia manželstva.


„Z formálnoprocesného hľadiska pre uzatvorenie partnerského spolužitia návrh predpokladá spísanie prejavu vôle uzatvoriť partnerské spolužitie do notárskej zápisnice,“ ozrejmili predkladatelia.


Návrh zákona týkajúci sa životných partnerstiev predložil do parlamentu aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku. Priblížil, že sa orientuje na všetky páry, aj heterosexuálne, ktoré nemôžu alebo nechcú vstúpiť do manželstva.

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

„Platí, že našou snahou je zlepšenie životnej a právnej situácie všetkých párov na Slovensku. Zákon by umožňoval osvojenie maloletého dieťaťa životným partnerom alebo partnerkou rodiča tak ako v prípade osôb v manželskom zväzku,“ ozrejmil. Umožniť by návrh mal aj vznik bezpodielového spoluvlastníctva či nahliadnutia do zdravotnej dokumentácie.

Návrh môže mať podporu aj medzi konzervatívcami

Refresher sa pred mesiacom rozprával s poslancom strany Sloboda a solidarita Miroslavom Žiakom, ktorý povedal, že si nevie predstaviť v parlamente návrh na registrované partnerstvá. „Samozrejme, niečo chystáme, ale mám obavu, že v tomto parlamente to veľké víťazstvo nebude,“povedal Žiak.

Pripustil, že ak by návrh nepomenovali registrovaným partnerstvom, ale obsahoval by napríklad voľnejší prístup k zdravotnej dokumentácii partnerov alebo by zjednodušoval dedičské práva, mohol by sa dočkať podpory. „Je to o sociálnych výhodách, ktoré budú mať. Nerozumiem, prečo sme taká konzervatívna krajina, ktorá neakceptuje základné veci. Aj ja ako heterosexuál môžem mať s partnerkou registrované partnerstvo, nemusí to byť len medzi homosexuálmi,“ povedal Žiak. 

Aj konzervatívny poslanec OĽaNO György Gyimesi tvrdí, že by taký návrh podporil. 

„Zahlasoval by som za to, aby pár, ktorý žije v spoločnej domácnosti a tvorí spoločné hodnoty, mohol dediť, aby mohol nahliadať do zdravotnej evidencie, aby napríklad mohli na seba čerpať nemocenské. Nemám s týmto najmenší problém,“povedal Gyimesi Refresheru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia