Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Adam Novosad
23. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 6:15

Toto je ruský fašista Alexandr Dugin. Pre Putina vyrobil manuál, ako vytvoriť impérium, pre ktoré by si musel podrobiť Slovensko

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Vplyv Alexandra Dugina na ruského prezidenta je dlhodobo predmetom špekulácií.

Ukrajina nemá ako štát žiadny geopolitický význam, žiadny špecifický kultúrny import alebo univerzálnu dôležitosť, žiadnu geografickú unikátnosť ani etnickú exkluzivitu,“ obhajoval svoj názor „hrdý ruský fašista“ Alexandr Dugin.

Vyriešenie „ukrajinského problému“ malo byť podľa neho v roku 2014 prioritou predtým, ako Putin začne obnovovať impérium, z ktorého raz vznikne nová Eurázijská ríša ruského ľudu. S Ukrajincami už vraj stačilo debát, treba ich „zabiť, zabiť a zabiť“.

Myšlienkam Alexandra Dugina dlhé roky naslúchal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý od svojho ideológa prevzal viaceré nápady. Duginova kniha Základy geopolitiky z roku 1997 dokonca v ruskej armáde slúžila ako učebnica a formovala zahraničnú politiku Kremľa.

Duginove nápady pomohli rozpútať vojnu v Gruzínsku, anektovať Krym a napadnúť Ukrajinu s cieľom vybudovať nové impérium. Kto je Alexandr Dugin a odkiaľ pochádza?

dugin
Zdroj: TASR/AP

Vyrástol v rodine sovietskeho generálplukovníkaAlexandr Dugin v útlom detstve vyrastal v rodine, na ktorej čele stál otec pôsobiaci v sovietskych spravodajských službách. Dugina vychovával tvrdou rukou, čo malého chlapca časom priviedlo k nenávisti ku komunizmu a k Sovietskemu zväzu.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Otec nemal ako generálplukovník sovietskej vojenskej rozviedky na rodinu čas, a tak Dugin zostal v troch rokoch bez otca. Vychovávala ho matka, ktorá pracovala ako lekárka. Ani ona nemala popri práci veľa času nazvyš. Dugin sa preto musel realizovať sám. 


Svojmu otcovi robil vrásky na tvári, keď sa ako tínedžer dostával do problémov so zákonom, lebo sa z neho vykľul disident a zarytý antikomunista. Keď ho začiatkom 80. rokov vyhodili z vysokej školy, chvíľu sa živil čistením mesta ako pouličný upratovač, no postupne mu učarovala filozofia. 

Prečo mladý Dugin miloval Hitlera, satanizmus a nacizmus? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120187 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo viedlo Dugina k obdivu Hitlera, nacistického režimu a satanizmu.
  • Prečo si Dugin predstavuje nové ruské impérium od Dublinu až po Vladivostok.
  • Akú knihu napísal v roku 1997, z ktorej sa stal manuál ruskej vlády a armády.
  • Čo všetko sa už splnilo z predpovedí, ktoré Dugin v knihe publikoval.
  • Kedy o Ukrajincoch povedal, že ich treba „zabiť, zabiť a zabiť“.
  • Ktoré Duginove myšlienky prebral a dodnes používa Vladimir Putin.
  • Či je Dugin naozaj Putinov mozog a aký vplyv má na ruského prezidenta.
Domov
Zdieľať
Diskusia