Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
19. augusta 2022, 7:04
Čas čítania 0:45

Výbuch v kábulskej mešite zabil 21 ľudí. Ďalších 31 je zranených

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Výbuch v kábulskej mešite zabil 21 ľudí. Ďalších 31 je zranených
Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi

K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil.

V afganskom meste Kábul v mešite Siddíkíja explodovala výbušnina, ktorá pripravila o život najmenej 21 ľudí a ďalších 31 zranila. K teroristickému činu sa aktuálne nikto neprihlásil, no za viacerými útokmi na civilné obyvateľstvo v minulosti stáli členovia Islamského štátu.

Očití svedkovia tvrdia, že sa v mešite odpálil samovražedný atentátnik. Tragédia sa v Kábule odohrala v stredu vo večerných hodinách. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid sľúbil, že „páchatelia tohto činu budú postavení pred súd a potrestaní“.

Podobné útoky vedú častokrát k stigmatizovaniu náboženstva Islam. Mnohí moslimovia pritom kroky radikálnych islamistov tvrdo odsudzujú. O extrémistoch medzi moslimami sme sa rozprávali aj počas reportáže v brnianskej mešite, ktorá si dáva pozor, aby sa do ich komunity nedostali radikály.

„Našťastie už od založenia mešity sa zakladatelia a komunita zasadili o to, aby mešita bola pre všetkých moslimov bez ohľadu na to, aký majú pôvod, odkiaľ pochádzajú alebo aký smer islamu uznávajú. Osobne si myslím, že sme ako komunita veľakrát dokázali, že sa aktívne bránime proti radikálnym či extrémistickým javom a snažíme sa, aby v našich mešitách a v našej komunite takí ľudia nemali miesto,“ povedal pre Refresher Assem Atassi, člen Ústredia moslimských obcí v Česku.

29. mája 2021, 12:30 Čas čítania 7:11 Navštívili sme moslimov v českej mešite. Bránia sa extrémizmu a pohostia u seba aj neveriacich (Reportáž) Navštívili sme moslimov v českej mešite. Bránia sa extrémizmu a pohostia u seba aj neveriacich (Reportáž)
Domov
Zdieľať
Diskusia