Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
13. augusta 2022, 18:17
Čas čítania 1:19

VIDEO: Taliban rozohnal dav protestujúcich žien. Strieľali do vzduchu a niektoré demonštrantky zbili

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
VIDEO: Taliban rozohnal dav protestujúcich žien. Strieľali do vzduchu a niektoré demonštrantky zbili
Zdroj: TASR/AP

Napadnutí boli aj novinári.

Dav približne štyridsiatich žien sa odvážil v Kábule protestovať proti systému vládnutia, ktorý zaviedlo hnutie Taliban. Prejav odporu odvážnych žien však rýchlo potlačili. Muži so zbraňami rozohnali dav streľbou do vzduchu a demonštrantky, ktorým sa nepodarilo ujsť, udierali pažbou pušky, píše Arab News. Na mieste napadli aj novinárov pokrývajúcich dianie.

Ženy na proteste pred budovou ministerstva školstva kráčali ulicou a opakovane hlásali „Chlieb, práca a sloboda“. Otvorene požadovali právo na zamestnanie a na participovanie v politike. Pätnásty august, deň, keď Taliban ovládol Afganistan, označili na jednom z transparentov za čierny deň pre ich krajinu.

Násilné rozpustenie protestu a tvrdé obmedzenia pre ženy v Afganistane sú pritom v kontraste s vyhláseniami, podľa ktorých mal byť „nový Taliban“ oproti svojmu pôsobeniu z rokov 1996 až 2001 výrazne miernejší. Postupne však pripravili mnohé ženy o prácu na vládnych pozíciách a desiatky tisíc dievčat vylúčili zo stredných škôl. 

Okrem toho obmedzili ženám aj pohyb. Na dlhé cesty nemôžu chodiť osamote a verejné záhrady a parky v hlavnom meste môžu navštevovať iba vtedy, keď tam nie sú muži. Vodca Talibanu takisto ženám prikázal, aby sa na verejnosti úplne zahaľovali. Dôvodom vraj je, aby sa „vyhli provokácii“.

Všetky nariadenia spojené s obmedzením slobody a ľudských práv naznačujú, že Taliban o ich dodržiavanie nemá záujem. Aj preto ešte v máji rozpustili Afganskú nezávislú komisiu pre ľudské práva, ktorú označil za nepotrebnú. Úpadok práv žien vychádza aj zo skutočnosti, že rezort pre záležitosti žien nahradili ministerstvom na podporu cnosti a prevenciu neresti.

19. augusta 2021, 12:30 Čas čítania 6:17 Plukovník Kotas: Afganskí vojaci boli doobeda s nami, poobede pracovali pre Taliban (Rozhovor) Plukovník Kotas: Afganskí vojaci boli doobeda s nami, poobede pracovali pre Taliban (Rozhovor)

Možnosť, že by Taliban mohol vládnuť umiernene, ešte v čase obsadzovania Afganistanu, odmietal aj slovenský plukovník Jozef Kotas, ktorý na misii v Afganistane velil 240 vojakom. V rozhovore pre Refresher povedal, ako sa mu na misii pracovalo a prečo tamojším vojakom nemohol nikdy veriť. „Oni doobeda pôsobili v rámci koaličných vojsk a poobede pracovali pre Taliban. Vôbec sa na nich nedalo spoľahnúť,“ vyjadril sa.

Zdôraznil, že v umiernenejšiu verziu Talibanu vôbec neverí. „Taliban bude stále len Talibanom. Takým ako predtým. Je to radikálne hnutie. Neverím v ich zmenu,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia