Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
15. augusta 2022, 15:59
Čas čítania 1:41

VIDEO: Taliban oslavoval rok od obsadenia krajiny. „Smrť Amerike,” kričali pred bývalým veľvyslanectvom USA

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
VIDEO: Taliban oslavoval rok od obsadenia krajiny. „Smrť Amerike,” kričali pred bývalým veľvyslanectvom USA
Zdroj: TASR/AP

Úrady zatiaľ neoznámili nijakú oficiálnu oslavu pri príležitosti výročia obsadenia Kábulu. Štátna televízia však uviedla, že v pondelok odvysiela špeciálny program.

Prívrženci fundamentalistického hnutia Taliban si v pondelok pripomenuli rok od obsadenia afganského hlavného mesta Kábul.

Vtedy šlo o rýchly útok, ktorý vyvolal útek Západom podporovaných afganských lídrov a v Afganistane viedol k otrasom v ekonomike, k potláčaniu práv žien a zhoršeniu humanitárnej krízy.

Úrady zatiaľ neoznámili nijakú oficiálnu oslavu pri príležitosti výročia obsadenia Kábulu. Štátna televízia však uviedla, že v pondelok odvysiela špeciálny program. Taliban pritom dnešok vyhlásil za štátny sviatok.

Medzičasom už toto výročie oslavovali v uliciach Kábulu bojovníci a prívrženci Talibanu, niektorí s puškami alebo bielymi zástavami svojho hnutia. Dobytie mesta si pripomínali pochodmi a zhromaždeniami v menších skupinách. Jedna z nich pri budove bývalého veľvyslanectva USA skandovala: „Nech žije islam!“ a „Smrť Amerike!“.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní v predvečer výročia v rozhovore pre americkú spravodajskú televíziu CNN obhajoval svoje rozhodnutie utiecť z Afganistanu, keď povedal, že „nechcel dopriať Talibanu a jeho podporovateľom to potešenie z ďalšieho ponižovania afganského prezidenta”. Dodal, že ho vtedajší minister obrany informoval, že Kábul nemožno ubrániť.

Osobitný vyslanec Európskej únie pre Afganistan Tomas Niklasson v súvislosti s výročím uviedol, že EÚ je naďalej oddaná afganskému ľudu a „stabilite, prosperite a udržateľnému mieru v Afganistane a regióne”.

„To si bude vyžadovať inkluzívny politický proces s plnou, rovnocennou a zmysluplnou účasťou všetkých Afgancov a Afganiek a rešpektovanie ľudských práv,” napísal Niklasson.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zasa uviedla, že zodpovednosť medzinárodného spoločenstva voči Afganistanu zostáva aj po stiahnutí jednotiek organizácie NATO z tejto krajiny.

„Režim, ktorý pošliapava ľudské práva, nemožno za žiadnych okolností uznať,” upozornila nemecká ministerka vo svojom vyhlásení. „Na ľudí v Afganistane však nesmieme zabúdať ani rok po prevzatí moci Talibanom,” pripomenula.

Čo sa zmenilo pre ženy od nástupu Talibanu k moci:
– von môžu vychádzať iba s úplným zakrytím tela vrátane tváre
– nemôžu navštevovať parky v rovnakom čase ako muži
– majú obmedzený prístup k vzdelaniu

Rok po dramatickom obsadení Kábulu sa v Afganistane veľa zmenilo, konštatuje vo svojej správe AFP. Bývalí povstalci sa snažia vládnuť a zostávajú v medzinárodnej izolácii. Hospodársky pokles priviedol ďalšie milióny Afgancov do chudoby a dokonca k hladu – aj preto, že prílev zahraničnej pomoci sa spomalil na minimum.

2. februára 2024, 12:30 Čas čítania 4:49 Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás? Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás?

Zdá sa, že vo vláde vedenej Talibanom, ktorý zaviedol prísne obmedzenia v prístupe k vzdelaniu a zamestnaniu pre dievčatá a ženy, majú napriek pôvodným sľubom silné slovo zástancovia tzv. tvrdej línie.

Domov
Zdieľať
Diskusia