Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
12. augusta 2022, 14:12
Čas čítania 0:57

Prvý ruský notebook mieri do výroby. Bitblaze Titan s procesorom Bajkal M1 vydrží na jedno nabitie 5 hodín

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Dizajn predprodukčnej verzie sa výrazne líši od pôvodného návrhu.

Ruský notebook Bitblaze Titan MB15 s procesorom Bajkal M1 pôjde už čoskoro do výroby. Model bude vzhľadom na vysokú cenu určený predovšetkým pre vládne agentúry a nadšencov. Novembrové spustenie produkcie je však podľa Tom's Hardware spojené s obavami o zabezpečenie dostatku čipov od taiwanskej firmy TSMC.

Obchodná riaditeľka spoločnosti Prombit, ktorá stojí za vývojom modelu, Yana Brushová nešetrila pri predstavení superlatívmi. „Mám v rukách legendu: notebook Bitblaze Titan založený na procesore Baikal-M je pripravený. Má veľmi slušnú kvalitu spracovania, tenké hliníkové puzdro a nízku hmotnosť. Testovala som niekoľko bežných softvérových aplikácií: kancelárske programy a YouTube. Funguje skvele, na batériu vydrží päť hodín. Pokračujeme v testovaní v rôznych pracovných zaťaženiach a pripravujeme sa na oficiálne vydanie.“

notebook
Predprodukčná verzia notebooku v rukách Yany Brushovej. Zdroj: VKontakte/Yana Brysh

Hliníkový Bitblaze Titan BM15 má 15,6-palcovú obrazovku. Je poháňaný systémom Baikal Electronics Baikal-M1. Má operačnú pamäť 16 GB a pevné disky s kapacitou 250 GB a 512 GB. Jeho presné rozmery a hmotnosť zatiaľ nie sú známe. 

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Práve predstavená (predprodukčná) verzia počítača sa líši od pôvodného návrhu podobného s dizajnom Macbooku Pro. Spoločnosť zatiaľ nepovedala, s akým softvérom bude prístroj fungovať.

Živé.sk považuje deklarovanú päťhodinovú výdrž bez nabíjania v kontexte podpriemerného výkonu za podpriemernú. Spoločnosť avizuje skoré uvedenie na trh, aj keď nie je jasné, či sa jej podarí získať potrebné komponenty. Bitblaze Titan by mal stáť okolo 100-tisíc až 120-tisíc rubľov, čo vtedy zodpovedalo približne 850 eurám. Po prepočte aktuálnym kurzom sa však cena v prepočte vyštverala na 1 590 až 1 900 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia