Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
10. augusta 2022, 10:26
Čas čítania 1:03

Najväčšia záchranná akcia psov v histórii USA: Organizácie zachránili 4000 bíglov, ktoré boli určené na pokusy s drogami

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V zariadení vo Virgínii psov kŕmili jedlom, ktoré obsahovalo červy, plesne a výkaly, pričom dojčiacim sučkám odopierali akúkoľvek potravu. Na podchladenie tu zomrelo asi 25 šteniat.

V Spojených štátoch amerických prebehla pravdepodobne najväčšia záchranná akcia psov. Z výskumného chovateľského centra Envigo vo Virgínii zachránili takmer 4 000 bíglov, ktorých zariadenie predávalo do laboratórií na pokusy s drogami. BBC píše, že útulky a charitatívne organizácie pre psov momentálne hľadajú nový domov.

„Štyritisíc je veľké číslo,“ povedala riaditeľka organizácie na ochranu zvierat Humane society Kitty Blocková. „Bude trvať 60 dní, kým sa tieto psy v spolupráci s našimi partnermi z útulkov a záchranárskymi organizáciami z celej krajiny nakoniec dostanú do milujúcich domovov.“ 

Organizácie zistili, že spomínané zariadenie usmrcovalo chorých psov, namiesto toho, aby im doprialo adekvátnu veterinárnu starostlivosť, vďaka ktorej sa mohli ľahko vyliečiť. Okrem toho ich kŕmili jedlom, ktoré obsahovalo červy, plesne a výkaly, pričom dojčiacim sučkám odopierali akúkoľvek potravu. Na podchladenie tu zomrelo asi 25 šteniat.

Bígle teraz podstupujú lekárske vyšetrenia a očkovanie, až potom budú k dispozícii na adopciu. Mnohé psy sú po pôsobení v Envigu traumatizované a niektoré šteniatka sa nedokážu ani hrať.

Senátor štátu Virgínia Bill Stanley uviedol, že záchrana je výsledkom dlhoročného boja. Chovateľské zariadenie vo Virgínii, ktoré vlastní spoločnosť Envigo RMS, zažalovalo v máji americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré ho obvinilo z viacerých prípadov týrania zvierat. Zariadenie zatvorili pre viacnásobné porušenie predpisov.

Anketa:
Zobral/-a by si si jedného z týchto bíglov domov?
Áno.
Nie.
Áno.
74 %
Nie.
26 %
Domov
Zdieľať
Diskusia