Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
10. augusta 2022, 6:45
Čas čítania 0:56

Apokalypsa v Južnej Kórei: zaplavené autá, budovy a mŕtve telá. Podobné šialenstvo sa v krajine neudialo už 80 rokov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Z videí na sociálnych sieťach, ktoré zachytávajú potopu, doslova mrazí.

Najmenej osem ľudí zahynulo a šesť ďalších osôb je nezvestných po prívalových dažďoch v okolí juhokórejskej metropoly Soul, ktoré túto oblasť zasiahli v noci na utorok. Ide o najvýdatnejšie zrážky za uplynulých 80 rokov. V utorok to uviedli miestni predstavitelia.


V niektorých častiach Soulu, v prístavnom meste Inčchon na západnom pobreží a v iných oblastiach provincie Kjonggi spadlo v pondelok večer viac ako 100 milimetrov zrážok za hodinu. V mestskej časti Soulu Tongdžak zaznamenali v istom momente až 141,5 mm zrážok za hodinu, čo predstavuje najväčšie prívalové dažde v Južnej Kórei od roku 1942.

Pri tohtotýždňovej prírodnej katastrofe zahynulo v Soule päť ľudí a ďalšie štyri osoby zostali nezvestné, uviedla juhokórejská vláda. Dodala, že v provincii Kjonggi prišli o život tri osoby a po dvoch ľuďoch začali pátrať. Najmenej deväť ľudí utrpelo zranenia.


Štyria ľudia zomreli po tom, ako uviazli v zatopených budovách, a jeden človek bol pravdepodobne zabitý elektrickým prúdom. Ďalšiu osobu našli pod troskami autobusovej zastávky a dvaja ľudia prišli o život pri zosuve pôdy.

@sadiafza The rain in Seoul right now 😨 © slalsl___ #korea#seoul#rain#fyp#rainseoul♬ original sound - Sadia


Juhokórejský meteorologický ústav uviedol, že počas utorka má v hlavnom meste padnúť ďalších najmenej 300 milimetrov zrážok. Miestne úrady vydali v utorok ráno výstrahy pred zosuvmi pôdy v 47 juhokórejských mestách. V provincii Kjonggi sú pre výdatné dažde neprejazdné niektoré cestné a železničné komunikácie.

Soul Južná Kórea povodne potopy zrážky
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia