Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
9. augusta 2022, 13:45
Čas čítania 1:18

„Naším cieľom je, aby bol život ruských okupantov neznesiteľný.“ Na okupovaných územiach silnie odpor ukrajinských partizánov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukrajinská armáda znovu dobyla niektoré územia západne od rieky Dneper, zvýšila sa aj činnosť partizánov.

„Naším cieľom je, aby bol život ruských okupantov neznesiteľný, a využijeme akékoľvek prostriedky na prekazenie ich plánov,“ povedal Andrij, 32-ročný koordinátor partizánskeho hnutia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Andrij je členom odbojovej skupiny Žovta strička (Žltá stužka), ktorá si dala meno podľa jednej z národných farieb Ukrajiny. Žlté stužky používa aj ako označenie prípadných cieľov partizánskych útokov.

Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených promoskovských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty aj vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele.

Ukrajinskí vojaci nedávno použili mobilné raketové systémy HIMARS proti strategickému mostu cez Dneper v Chersone a vážne tým narušili hlavnú zásobovaciu trasu Ruska. Krátko pred útokom na most sa objavili letáky s textom: „Ak to neurobia HIMARS-y, pomôže partizán.“

Koordinátor partizánskeho hnutia Andrij hovorí, že ukrajinskej armáde dávajú presné súradnice rôznych cieľov a vďaka ich pomoci sú zbrane dlhého doletu ako HIMARS ešte efektívnejšie.

„Sme neviditeľní, za ruskými líniami, a v tom je naša sila,“ dodal.

Promoskovskí úradníci na muške partizánov

Polmiliónový Cherson, ktorý okupujú ruskí vojaci od marca, pravidelne zaplavujú letáky hnutia odporu s hrozbami promoskovským úradníkom. Ukrajinská armáda dobyla naspäť niektoré územia západne od rieky Dneper, ale zvýšila sa aj činnosť partizánov.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Partizáni sa opakovane pokúšali zabiť Vladimira Salda, šéfa Ruskom podporovanej samosprávy Chersonskej oblasti. Za odmenu ponúkali milión hrivien (okolo 25 000 dolárov). Saldov asistent Pavel Slobodčikov bol zabitý vo svojom aute a ďalšieho predstaviteľa Dmytra Savlučenka usmrtila bomba nastražená v aute.


Útoky už donútili Moskvu poslať do Chersonu protipartizánske komando.

Na začiatku okupácie tisíce obyvateľov organizovali pokojné protesty. Ruskí okupanti ich však potlačili a pozatýkali aktivistov, čo zradikalizovalo odboj. Pôvodne svadobný fotograf Olexandr Charčikov z mesta Skadovsk na juhu Chersonskej oblasti povedal, že ho po zatknutí mučili.

„Bili ma bejzbalovou pálkou, kliešťami mi stláčali prsty a mučili ma aj elektrickými šokmi,“ uviedol Charčikov v telefonickom rozhovore. „Utrpel som otras mozgu a zlomeninu rebra, ale nedal som im žiadnu informáciu a to ma zachránilo,“ doplnil.

Domov
Zdieľať
Diskusia