Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
8. augusta 2022, 16:07
Čas čítania 1:13

Rusko sa vyhráža odpálením jadrovej elektrárne. Buď to bude ruské územie, alebo vyprahnutá púšť, vyhlásil ruský generálmajor

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Podľa prezidenta ukrajinskej jadrovej agentúry Enerhoatom by mali Rusi územie prenechať na dohľad mierovým dozorcom.

Ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom kritizuje ruskú stranu za vyhrážky odpálením Záporožskej atómovej elektrárne. Náčelník oddielu radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl Valerij Vasiliev vyhlásil, že „buď to bude ruské územie, alebo vyprahnutá púšť“.

„Ako viete, zamínovali sme všetky dôležité zariadenia Záporožskej jadrovej elektrárne. A my to pred nepriateľom neskrývame. Varovali sme ho. Nepriateľ vie, že tá elektráreň bude buď ruská, alebo ničia. Sme pripravení na následky tohto kroku. A vy, vojaci osloboditelia, musíte chápať, že nemáme na výber. Ak príde ten najťažší rozkaz, musíme ho splniť so cťou!“ uviedol generálmajor Vasiliev. Enerhoatom tvrdí, že Rusko týmto spôsobom „otvorene vydiera celý svet“.

Podľa prezidenta jadrovej agentúry Petra Kotina by mal na území Záporožskej jadrovej elektrárne pôsobiť tím mierových dozorcov. „Od medzinárodného spoločenstva a všetkých našich partnerov požadujeme rozhodnutie... aby sa z územia elektrárne stiahli votrelci a bola tam vytvorená demilitarizovaná zóna,“ povedal v ukrajinskej televízii.

Problémom je, že o elektráreň sa naďalej zvádzajú boje. Ukrajina tvrdí, že ruská armáda v piatok a v sobotu ostreľovala tamojší areál. Moskva oponuje a zo streľby obviňuje ukrajinskú stranu. V posledných dňoch pritom pri ostreľovaní prišlo k vážnemu poškodeniu niektorých objektov a pracovníci musel vypnúť jeden z reaktorov. Generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi ešte v sobotu povedal, že „najnovší útok zdôrazňuje veľmi reálne riziko jadrovej katastrofy“.

Kotin upozorňuje, že by streľbou mohli zasiahnuť nádrže na vyhoreté jadrové palivo. „V prípade zasiahnutia jedného kontajnera s vyhoretým jadrovým palivom pôjde o lokálnu haváriu v elektrárni a okolí. Ak by to boli dva alebo tri kontajnery, bude oveľa väčšia. Nedá sa posúdiť rozsah tejto katastrofy,“ zdvíha Kotin varovný prst.

Ruské jednotky dobyli územie elektrárne ešte v marci tohto roku. Podľa Kotina sa v komplexe aktuálne nachádza 500 ruských vojakov a 50 kusov ťažkej techniky vrátane tankov, nákladných áut a obrnených vozidiel pechoty. Pri streľbe boli zranení dvaja ľudia, ktorých museli hospitalizovať.

Anketa:
Mali by Rusi odovzdať územie elektrárne mierovým dozorcom?
Áno.
Nie.
Áno.
80 %
767 Hlasov
Nie.
20 %
189 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia