Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
3. augusta 2022, 17:11
Čas čítania 1:04

Radšej žiadny kandidát ako zvoliť ďalšieho Žilinku. Remišová vysvetľuje, prečo sa koalícia nezhodla na verejnom ochrancovi práv

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Za júl pribudlo na stôl verejného ochrancu práv 100 podnetov.

Podľa Veroniky Remišovej zo Za ľudí na kandidátovi na funkciu verejného ochrancu práv ešte nie je politická dohoda. 


„Považujem za dôležité, aby sme sa v koalícii dohodli na dobrom kandidátovi, ktorý bude garanciou profesionality a zárukou ochrany ľudských práv pre všetkých obyvateľov Slovenska,“ skonštatovala Remišová s tým, že je za čo najskoršiu dohodu.


Zároveň poznamenala, že lepšia je žiadna politická dohoda, ako by mali zvoliť takého kandidáta, ako je generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten je pre šéfku koaličnej strany v mnohých veciach sklamaním.

Remišová
Zdroj: Facebook/Veronika Remišová

Kto brzdí dohodu

Funkcia verejného ochrancu práv je už niekoľko mesiacov neobsadená. Mária Patakyová skončila vo funkcii ombudsmana 29. marca. Kancelária verejného ochrancu práv eviduje v súčasnosti 381 nevybavených podnetov. Za júl pribudlo 100 podnetov.


Parlament od februára voľbu nového ombudsmana presúva. OĽaNO koncom júla potvrdilo, že je pripravené prísť s nomináciami, o ktorých mieni rokovať s partnermi. SaS uviedla, že o kandidátovi hovorí s viacerými odborníkmi. Za ľudí naďalej preferuje dohodu koaličných strán. Hnutie Sme rodina sa nevyjadrilo. Termín na predkladanie návrhov vyprší 26. augusta.

11. októbra 2022, 12:30 Čas čítania 12:21 Veronika Remišová: Zatiaľ neviem, či sa spojíme s Mikulášom Dzurindom (Rozhovor) Veronika Remišová: Zatiaľ neviem, či sa spojíme s Mikulášom Dzurindom (Rozhovor)

Vladimíra Marcinková z SaS v rozhovore pre Refresher povedala, že voľbu brzdí Boris Kollár ako predseda parlamentu. „Bola by som rada, keby ste s touto otázkou klopali na dvere predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý opakovane odložil voľbu verejného ochranu práv. Ja mám hárok s podpismi 15 poslancov a menom svojho kandidáta. Som pripravená dať ho kedykoľvek do podateľne. Neustále sa personálne otázky v koalícii odkladajú.“

Za problém zároveň považuje, že v klube OĽaNO nevedia nájsť zhodu. „Otvorene poviem, že je to vinou klubu OĽaNO. Je v ňom veľa rôznych záujmov a nie sú schopní dohodnúť sa, preto to často stroskotá,“ dodala Marcinková. 

Domov
Zdieľať
Diskusia