Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
2. augusta 2022, 12:15
Čas čítania 0:59

VIDEO: Úlomky čínskej rakety Dlhý pochod dopadli na zem aj blízko dedín v Malajzii a Indonézii

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Americká vesmírna agentúra zároveň apelovala na Čínu, aby zverejnila technické informácie o návrate rakety na zem, ako napríklad možnú oblasť rozptylu jej trosiek.

Obhorený kovový prstenec s priemerom päť metrov, ktorý našli neďaleko jednej obce na indonézskom Kalimantane, pravdepodobne pochádza z čínskej rakety, ktorá v sobotu nekontrolovane dopadla na zem.

Ďalšie úlomky tejto rakety objavili v Malajzii. V utorok to povedal vedec z astrofyzikálneho ústavu Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, píše denník The Guardian.


Astrofyzik Jonathan McDowell v príspevku na Twitteri píše, že kovový prstenec, ktorý dopadol na Kalimantan, má rovnakú veľkosť ako hlavný stupeň čínskej rakety Dlhý pochod 5B.


„Vyzerá to ako kryt palivovej nádrže. Podľa mňa niet pochýb, že pochádza z (čínskej) rakety,“ dodal McDowell. Upozornil, že ak by boli úlomky dopadli len o niekoľko metrov ďalej, mohlo to mať závažné následky.


NASA uviedla, že čínska raketa Dlhý pochod 5B, ktorá minulú nedeľu vyniesla na obežnú dráhu modul potrebný pre dokončenie čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), dopadla do oblasti Indického oceánu zrejme v sobotu o 14.45 h SEČ. Americká vesmírna agentúra zároveň apelovala na Čínu, aby zverejnila technické informácie o návrate rakety na zem, ako napríklad možnú oblasť rozptylu jej trosiek.


Šéf NASA Bill Nelson hovorí, že takéto informácie by mali zverejňovať všetky krajiny, ktoré majú vlastný vesmírny program. „Je to veľmi dôležité pre zodpovedné využívanie vesmíru a bezpečnosť ľudí na zemi,“ tvrdí Nelson.


Pred dvoma rokmi úlomky čínskej rakety Dlhý pochod 5B dopadli na Pobrežie slonoviny a poškodili niekoľko obytných budov. Pri incidente však nikto neutrpel zranenia, píše The Guardian.

Domov
Zdieľať
Diskusia