Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
1. augusta 2022, 21:31
Čas čítania 1:08

Medveď lesnému pracovníkovi nevyhryzol stehno. Bol to hoax

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Medveď lesnému pracovníkovi nevyhryzol stehno. Bol to hoax
Zdroj: Unsplash/Zdeněk Macháček/na voľné použitie

Ďalší útok medveďa v krátkom období.

Len minulý mesiac sme informovali o útokoch medveďov na Slovensku. Samica zahryzla mužovi do čela v Kremnických vrchoch, pri Prievidzi zase medveď hrýzol do rúk. Prešiel iba mesiac a je tu ďalšia obeť. 

Štátna ochrana prírody a jej Zásahový tím pre medveďa hnedého dostali v pondelok 1. augusta v popoludňajších hodinách hlásenie o kolízii lesného pracovníka taxátora s medveďom pri obci Domaniža v okrese Považská Bystrica.

Ku kolízii došlo počas výkonu práce – mapovania lesných porastov v časti Hodoň. Medveď spôsobil lesnému pracovníkovi rany vo forme poškriabania a zlomeninu prsta. Muž bezpečnostný sprej proti medveďom, ktorý mal pri sebe, nestihol použiť. Zranenému potom prišli na pomoc kolegovia, ktorí pracovali v tejto oblasti.

Muž bol ambulantne ošetrený a prepustený do domácej liečby. Informácia o „vytrhnutí kusa stehna“ šíriaca sa internetom je hoax, ktorý, žiaľ, rozšírili mnohé médiá. Poškodený má nárok na náhradu škody, keďže ide o živočícha určeného zákonom o ochrane prírody a krajiny.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Janko Perlic


Zásahový tím ŠOP SR vykonal obhliadku miesta kolízie spolu so starostom obce Domaniža. Miesto sa nachádza v blízkosti horárne vzdialenej niekoľko kilometrov od obce. Oblasťou prechádza lesná cesta, no nejde o turistický chodník. Územie je v 1. stupni ochrany prírody a krajiny.

Pracovníci správy chránenej krajinnej oblasti (tzn. Strážovské vrchy) v minulosti upozorňovali na nesprávne zabezpečený komunálny odpad, ktorý bol uskladnený vo vykopanej jame neďaleko horárne. Po nahlásení došlo v spolupráci s obcou k urýchlenej náprave, no medvede sa už do oblasti horárne naučili chodiť.

Aj vzhľadom na túto udalosť apelujeme na obozretnosť prevažne v lesnom teréne. Naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov, ktoré sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto situáciu ohlásili na niektorú z liniek tiesňového volania 158, 112, 159 alebo na linku Zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP SR 0903 201 879. 

Domov
Zdieľať
Diskusia