Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. júla 2022, 10:57
Čas čítania 0:58

20 ton častí čínskej rakety sa čoskoro zrúti na zem. Oblasť ani čas ich dopadu nepoznáme

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Riziko nie je veľké, ale existuje.

Časti čínskej rakety, ktorá odštartovala len 24. júla, dopadnú čoskoro nekontrolovane na zem. 21-tonová zložka bola použitá pri úspešnom štarte rakety Long March 5B čínskej vesmírnej agentúry zo strediska vo Wenchangu. Rakete sa podľa Gizmodo podarilo na čínsku vesmírnu stanicu dopraviť nový funkčný modul Wentien, ktorý bude slúžiť na vedecké experimenty.

Zložka, ktorá modul do vesmíru vyniesla, ostala krúžiť v zemskom orbite a vedci sa obávajú, kedy a kam dopadne. Rakety Long March 5B sú, tak ako to potvrdili dve predošlé misie, známe „chaotickým“ návratom. V máji 2020 dopadol odpad z inej rakety Long March 5B na západné pobrežie Afriky a časti rakety z apríla 2021 sa ocitli v Indickom oceáne v okolí Maldív.

Astronóm Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian centra pre astrofyziku očakáva dopad v priebehu tohto týždňa. „Nanešťastie nemôžeme predpovedať, kedy alebo kde príde k dopadu. Taká veľká časť rakety by však nemala zostať na obežnej dráhe vydaná napospas nekontrolovateľného návratu. Riziko pre verejnosť nie je veľké, ale je väčšie, ako mi je príjemné.“

11. januára 2024, 9:00 Čas čítania 3:07 Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť

Vesmírny odpad (najmä staré satelity) sa do zemskej atmosféry vracajú každodenne a väčšina z nich zhorí predtým, než môže dopadnúť na zem. Pri štandardnom kontrolovanom návrate väčších častí rakiet sa ich dopad vypočíta. Na zem sú navyše pomocou motorov navádzané do neobývaných oblastí, väčšinou do oceánov.

Domov
Zdieľať
Diskusia