Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
20. júla 2022, 18:44
Čas čítania 0:42

Vláda vyhlásila na rieke Slaná mimoriadnu situáciu. Na ekologickú haváriu tak zareagovala po 5 mesiacoch

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rieka Slaná sa sfarbila dočervena v dôsledku vytekania banských vôd z bane v bývalom podniku Siderit.

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je už od februára znečistená banskými vodami zo železorudnej bane v areáli bývalého podniku Siderit. Rozbor vody odhalil 12-násobné prekročenie hodnoty železa, zvýšenú hodnotu mangánu, síranov, ako aj výskyt arzénu. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že za krokom je „snaha o vytvorenie podmienok na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie zhoršovania ukazovateľov kvality vôd a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti so vstupom kontaminovaných banských vôd do vodného toku Slaná z banskej činnosti v katastri obce Nižná Slaná“.

Pri utorkovej návšteve Gemera vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová rieku Slaná za mŕtvu a upozornila na dlhodobé neriešenie situácie. Za neskorú označil reakciu vlády europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska, ktorý tvrdí, že dostatočné argumenty na mimoriadne opatrenie boli zrejmé už dávno.

Podľa vládneho materiálu má Ján Budaj (OĽaNO) zabezpečiť prieskum, vypracovanie odborných materiálov a analýzy najlepších technologických postupov na obnovenie pôvodného stavu. Financie na potrebné úkony má zabezpečiť minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a o preventívne opatrenia sa má postarať minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Domov
Zdieľať
Diskusia