Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Zlatý Bažant Radler
8. júla 2022, 17:30
Čas čítania 4:00
Sponzorovaný obsah

Chodíš na bike alebo turistiku? Máme pre teba 8 tipov na super trasy

Chodíš na bike alebo turistiku? Máme pre teba 8 tipov na super trasy
Zdroj: Unsplash/David Marcu
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PO SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Užiješ si oddych pri vode aj cestu na najvyššie miesta na Slovensku.

K letnému obdobiu nepochybne patria športové aktivity – robíš aj ty nejakú pravidelne? Asi poznáš ten dobrý pocit, keď si počas prechádzky v lese alebo bicyklovania urobíš krátku prestávku a vyložíš si nohy pri dobrom drinku. Alkohol a teplé počasie však nie sú najlepší kamoši, vystavuješ riziku nielen seba, ale aj ostatných. Ak sa predsa len chceš osviežiť, vychutnaj si Zlatý Bažant Radler 0,0 %, kombináciu nealko piva a ovocnej limonády. Tento drink bude tvojím dobrým parťákom na biku, korčuliach alebo túre.

Chodiť rovnakou trasou po nejakom čase omrzí, a preto sme v spolupráci so značkou Zlatý Bažant pripravili tipy na zaujímavé trasy naprieč Slovenskom, ktoré by si mal zaradiť do svojho zoznamu plánovaných zastávok. Vybrali sme rôzne úrovne náročnosti a terénu, takže potešíme ako skúsených cyklistov, tak aj rekreačných turistov. Aby si videl čo najviac, naše tipy majú trocha viac kilometrov, je už len na tebe, či ich prejdeš celé alebo len časť. Určite si však nezabudni pribaliť poriadnu zásobu pitného režimu. 

Hoď si do batoha Zlatý Bažant
Zlatý Bažant
Zdroj: Zlatý Bažant

Najdlhšia: Vážska cyklomagistrála

Vážska cyklomagistrála je jedna z najdlhších a najstarších cyklotrás Slovenska, momentálne má vyznačené úseky v celkovej dĺžke takmer 249 km. Súvislú a nerušenú jazdu si môžeš užívať až 166 km na úseku od Hlohovca až po Strečno, jej výhodou je, že sa vozíš po asfalte a upravených cyklochodníkoch, takže trasu zvládneš, aj ak nemáš toľko skúseností. 

Po ceste si môžeš urobiť niekoľko zaujímavých zastávok – v centre kúpeľného mesta Piešťany alebo na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom, kde sa počas letnej sezóny môžeš okúpať, dokonca aj kempovať. Nadšenci pamiatok si užijú výhľady na Beckovský hrad, Trenčiansky hrad, Považský hrad či Budatínsky zámok. Tu si daj pozor, cyklomagistrála prechádza Budatínskym parkom, kde musíš zosadnúť, pretože je v ňom bicyklovanie zakázané.

Vážska cyklomagistrála
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Poznávačka srdcom krajiny: Barborská cesta 

Barborská cesta je nenáročná turisticko-poznávacia trasa, ktorá ťa prevedie srdcom našej krajiny, spája banské pamiatky a iné zaujímavosti stredného Slovenska. Začína sa a končí v Banskej Bystrici, má až 9 etáp, ktoré sú strategicky rozdelené podľa pamiatok v jednotlivých obciach, dokonca v každom úseku sa dá prenocovať. Už aj na mapke môžeš vidieť, aká je dlhá. Ak sa teda vydáš na spoznávačku stredným Slovenskom, Barborská cesta bude tá správna voľba. Môžeš ju prejsť peši alebo na bicykli, no priprav sa na to, že po vlastných trvá jedna etapa celý deň.

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Relax a letná zábava: Liptovská Mara

Na veľký okruh okolo Liptovskej Mary sa v podstate môžeš napojiť kdekoľvek, dokonca si ho môžeš skrátiť alebo predĺžiť, no v každom prípade si užiješ výhľady na Vysoké a Nízke Tatry či najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku. Terén je síce členitý, ale stúpanie nie je až také náročné, čo ocenia aj rekreační cyklisti. Zapotíš sa iba na ceste z Liptovského Mikuláša do obce Galovany, v tejto časti trasa zachádza až k úpätiu Nízkych Tatier, ďalší výstup je v okolí obce Kvačany. Najlepšie na tom je, že ak ťa prestane baviť bicykel, môžeš oddychovať pri čapovanom pive alebo radleri, okúpať sa či vyskúšať vodné športy či vyhliadkovú plavbu loďou. 

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Pre náročných: zo Starého Smokovca na Sliezsky dom

Na tejto trase sa poriadne zapotia aj skúsení cyklisti, je to tretia najnáročnejšia trasa na Slovensku, pretože je krátka a miestami má až 13 % stúpanie, ktoré dá zabrať. Zároveň je to druhá najvyššie položená cyklotrasa v krajine (prvenstvo patrí cyklotrase na Kráľovu hoľu). Tvojou odmenu budú skvelé výhľady na celú Velickú dolinu, Gerlachovský štít či Východnú Vysokú. Po výšľape si oddýchneš v našom najvyššie položenom horskom hoteli – Sliezskom dome. 

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Prírodné krásy: Kmeťov vodopád

Medzi tatranskými „naj“ ešte zostaneme, pretože táto cyklotrasa ťa dovedie k najvyššiemu vodopádu na Slovensku. Cestu si užiješ v pokoji, či už peši, alebo na bicykli, platí tu piaty stupeň ochrany a autá sem majú vstup zakázaný. Cyklotrasa sa začína na Podbanskom, kde môžeš zaparkovať a ďalej sa vydať na dvoch kolesách alebo po vlastných. Jazdu si užijú aj menej skúsení, na výraznejšie stúpanie natrafíš iba za rázcestím. Ak chceš vidieť Kmeťov vodopád, je hneď vedľa trasy, ale musíš prejsť k nemu peši, na ceste zamkni bike a o tri minútky si užívaš pohľad. 

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Ako z filmu: Slavošovský tunel 

Máš rád hororovú atmosféru? Vyskúšaj cyklotrasu, ktorá vedie cez Slavošovský tunel. Určite si nezabudni poriadnu baterku, vyše dvojkilometrový úsek nie je osvetlený, vládne tam úplná tma, vlhko a ticho. Zaujímavé na ňom je, že práce sa začali už v roku 1941, s blížiacim sa koncom vojny táto stavba stratila význam a tunel nikdy nebol uvedený do prevádzky. Aj po rokoch zostal otvorený a miestni obyvatelia ho využívajú ako skratku. 

Ak budeš mať čas na zachádzku, iba 6 km turistickou trasou od Slavošoviec je Ochtinská aragonitová jaskyňa. Môžeme ju považovať za svetový unikát, aragonitová výzdoba je jediná svojho druhu v strednej Európe. Ochtinská aragonitová jaskyňa sa dostala do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. 

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Európa na bicykli: Dunajská cyklistická trasa

Dunajská cyklistická trasa je súčasťou siete EuroVelo, ktorá spája 14 diaľkových cyklotrás naprieč celou Európou. Táto cyklotrasa má označenie EuroVelo 6, patrí medzi najkrajšie, vedie od mesta Donaueschingen (Nemecko) až po Budapešť (Maďarsko) a meria okolo 1 200 kilometrov. Prejsť celú trasu nie je úplne reálne, bola by to veľká výzva aj pre tých najskúsenejších. Vybrali sme pomerne dlhý úsek, či už to dáš celé, alebo len časť, všade si užiješ rekreačnú jazdu na biku alebo kolieskových korčuliach. Dunajská cyklistická trasa nie je len o nerušenom bicyklovaní, môžeš sa napríklad zastaviť na vodnom diele Gabčíkovo alebo v Štúrove a po dlhej jazde sa osviežiť vychladeným radlerom pri vode. 

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Bonusová trasa: L’Etape Slovakia

Aj v okolí Bratislavy sa môžeš cítiť ako na Tour de France. Pre milovníkov cyklistiky pripravili organizátori známych pretekov výzvu pre amatérskych cyklistov – L’Etape Slovakia. Či už si vyskúšaš preteky na oficiálnom evente, alebo sa iba prejdeš s kamošmi, čaká ťa 117 km dlhý okruh, ktorí navrhli profesionáli. 

cyklotrasy
Zdroj: Strava/archív Kristíny Czakóovej

Trúfneš si zdolať nejakú z našich cyklotrás? Nech už sa vydáš na biku alebo túru kamkoľvek, nepreceňuj svoje schopnosti a zbaľ si do batoha viac tekutín, ako si myslíš, že je potrebné. Uviaznuť niekde v dôsledku vyčerpania naozaj nechceš. 

Ochutnaj novinky Zlatý Bažant Radler 0,0 %
Zlatý Bažant
Zdroj: Zlatý Bažant
Domov
Zdieľať
Diskusia