Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2022, 20:31
Čas čítania 1:03
Ema Stanovská

Branislav Gröhling: Matovič na vládu nepriniesol návrh zákona na zvýšenie platov učiteľov. Tento zákon ešte nik nevidel

NEWS BRANISLAV GRÖHLING IGOR MATOVIČ OĽANO SLOBODA A SOLIDARITA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

„Matovič podmieňuje platy vyššími daňami, čím z učiteľov robí rukojemníkov pre svoje politické ciele,“ vraví rezort školstva.

Minister školstva Branislav Gröhling na Facebooku uviedol, že Igor Matovič na stredajšiu vládu nepriniesol žiadny návrh zákona na zvýšenie platov učiteľov. Takýto zákon podľa slov Gröhlinga nikto nevidel a Matovič o ňom iba hovoril.

„Dnes opätovne odzneli klamstvá Igora Matoviča. Dokonca opätovne, že som vetoval zvyšovanie platov zamestnancov školstva. Je to klamstvo,“ píše minister školstva.

Gröhling tvrdí, že keď Matoviča žiadal, aby mu ho dal či ukázal, nestalo sa tak. „V skutočnosti sa takýto návrh ani nedá spojiť s vyššími daňami, ako si to Igor Matovič predstavuje,“ povedal šéf rezortu školstva.

Odporúčané
Branislav Gröhling: Platy učiteľov sa dajú zvýšiť aj bez nových daní Branislav Gröhling: Platy učiteľov sa dajú zvýšiť aj bez nových daní 14. júna 2022, 18:15

Podľa jeho slov môžu byť len dva návrhy a Matovič teraz podmieňuje platy vyššími daňami, čím z učiteľov robí rukojemníkov na svoje politické ciele.

Minulý týždeň minister školstva povedal, že platy v školstve sa dajú zvýšiť aj bez zavádzania nových daní. Zdrojom financií môžu byť podľa neho vyšší výber daní, peniaze určené na voľnočasové aktivity alebo refundácia výdavkov na Ukrajinu zo strany Európskej únie.

Matoviča vraj usvedčujú jeho vlastné dáta

Gröhling povedal, že každý jeden mesiac vyberie štát v priemere o 220 miliónov eur viac ako v roku 2021. „Platy učiteľov sa z daňového nadvýberu dajú okamžite zvýšiť, a to nielen o desať percent, ale pokojne aj o dvadsať percent. Minister financií totiž na to dokázateľne financie má vo svojom rezorte. Usvedčujú ho jeho vlastné dáta,“ povedal minister školstva. Dodal, že školstvu škodí len jeden človek, a je to Matovič.

Odporúčané
Igor Matovič postaví Slovensko pred hotovú vec. Na vládu ide s návrhom zvýšenia platov učiteľov na úkor daní z hazardu a alkoholu Igor Matovič postaví Slovensko pred hotovú vec. Na vládu ide s návrhom zvýšenia platov učiteľov na úkor daní z hazardu a alkoholu 6. júna 2022, 16:29

Minister financií v stredu uviedol, že na rokovanie vlády tretíkrát predložil návrh na zvýšenie platov učiteľov. SaS podľa slov Matoviča návrh zákona opätovne vetovala. V zozname prerokovaných materiálov sa však žiaden návrh riešiaci platy učiteľov nenachádza.

Anketa:
Myslíš si, že Igor Matovič robí z učiteľov „rukojemníkov“?
Áno
Nie
Áno
93 %
204 Hlasov
Nie
7 %
15 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia