Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2022, 16:29
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Igor Matovič postaví Slovensko pred hotovú vec. Na vládu ide s návrhom zvýšenia platov učiteľov na úkor daní z hazardu a alkoholu

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič spravil presne to, čo SaS nechcela.

Igor Matovič v stredu na vláde predloží návrh zvýšenia platov učiteľov o 10 %. Súčasťou návrhu bude, že tento balík ministerstvo financií pokryje zdaňovaním „negatívnych externalít“, teda hazardu, tabaku a alkoholu.

Matovič chce zobrať aj časť ziskov bohatým firmám a Slovnaftu. Minister financií tvrdí, že keď zákon predloží ako celok, ani jedna strana z neho nebude môcť vytrhnúť svoju „ľúbivú časť“. 

Návrh na rokovanie vlády predloží aj napriek tomu, že vie, že strana Sloboda a solidarita je proti zvyšovaniu akýchkoľvek daní. Minister hospodárstva Richard Sulík zároveň tvrdí, že snaha zdaniť alkohol alebo tabak nemusí automaticky viesť k vyššiemu výberu daní, argumentuje príkladom z Českej republiky. Igor Matovič reaguje slovami, že jeho koaličný partner má pokazenú kalkulačku alebo nevie počítať. 

Minister financií na tlačovej konferencii útočil po boku učiteľských odborárov aj na ministra školstva Branislava Gröhlinga. Tvrdí, že sa „hodil pod koľaje“, keď začal protestovať proti zvýšeniu platov učiteľov zvyšovaním konkrétnych daní. Vraj má začať robiť svoju prácu,  aby presadil zvýšenie platov zamestnancov v školstve. 

Strana SaS v reakcii na Igora Matoviča vyzýva predsedu vlády Eduarda Hegera, aby zasiahol, a pripomína, že zvýšenie daní bude vetovať.

„Napriek tomu, že predseda školských odborov Pavel Ondek po rokovaní s ministrom financií uviedol, že navýšenie platov pre učiteľov o 10 % by sa dalo financovať z daňových nadpríjmov, Igor Matovič si berie učiteľov za rukojemníkov a spája ich s vyššími daňami,“ napísala SaS.

Igor Matovič
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) počas rokovania 81. schôdze vlády SR 26. mája 2022 v Bratislave. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia