Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2022, 9:10
Čas čítania 0:46
Eduard Starkbauer

Nastal čas na nákup Srirache? Už o pár dní sa štipľavá omáčka môže vytratiť z pultov, na vine sú suchá

NEWS GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Výrobca Huy Fong Foods už stihol upozorniť svojich odberateľov, aby sa pripravili na zastavenie dodávok.

Legendárna štipľavá omáčka so zeleným vrchnákom a ilustráciou kohúta od firmy Huy Fong Foods Inc. sa dočasne prestala vyrábať. Dôvodom na zastavenie produkcie Srirache je katastrofálna jarná úroda kľúčovej ingrediencie – čili papričiek. Spôsobilo ju extrémne jarné sucho.

Firma Huy Fong Foods Inc. sa so znižovaním úrody stretáva už tretí rok za sebou a milovníci sa bez lahodnej omáčky podľa Quartz budú musieť zaobísť niekoľko mesiacov. Chýbať budú aj omáčky Chili Garlic a Sambal Oelek.

Výrobca už stihol upozorniť svojich odberateľov, aby sa pripravili na úplné zastavenie dodávok. V USA, kde je práve omáčka s kohútom na fľaške najpredávanejšou značkou, si mnoho zákazníkov začalo hromadiť nevšedne veľké zásoby. 

Anketa:
Čo ty a Sriracha?
Sriracha je najlepšia omáčka a patrí na väčšinu jedál.
Prečo nie. Radšej ale s mierou.
Neviem o čom je reč. 
Sriracha je najlepšia omáčka a patrí na väčšinu jedál.
42 %
304 Hlasov
Prečo nie. Radšej ale s mierou.
30 %
216 Hlasov
Neviem o čom je reč. 
28 %
207 Hlasov


Huy Fong vyrába až 20 miliónov fľašiek Srirache ročne, na ktoré potrebuje vyše 45 miliónov kilogramov čili papričiek odrody červené jalapeño. Odrodu pestujú prevažne v Mexiku, Kalifornii a Novom Mexiku a jej sezóna je štyri mesiace. Všetky spomínané oblasti však zažívajú extrémne obdobia sucha. Asi polovica Mexika je dokonca v súčasnosti nútená obmedziť svoj prístup k pitnej vode len na šesť hodín denne.

Domov
Zdieľať
Diskusia