Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2022, 17:41
Čas čítania 0:49
Ema Stanovská TASR

Na palube nemeckej fregaty sú aj Slováci. Vojnová loď posilní severné krídlo NATO

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vojnová loď sa na najbližšie mesiace stane súčasťou síl rýchlej reakcie NATO. Na palube je okolo 220 členov posádky vrátane mužov zo Slovenska.

Na palube nemeckej vojnovej lode, ktorá posilní severné krídlo Severoatlantickej aliancie, sú aj Slováci. Fregata Mecklenburg-Vorpommern (F218) triedy Brandenburg opustila vo štvrtok námornú základňu Wilhelmshaven a na najbližšie mesiace sa stane súčasťou síl rýchlej reakcie NATO.

Na palube takmer 140 metrov dlhého plavidla je okolo 220 členov posádky vrátane mužov zo Slovenska. TASR o tom vo štvrtok informovala na základe správy agentúry DPA.

Pôsobiť budú v zásahovom tíme

Na rozlúčkovej ceremónii sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer. „Tento akt bol začiatkom zapojenia sa fregaty do operácie NATO v Severnom a Baltskom mori v rámci Stálej námornej skupiny NATO (SNMG1), ktorej súčasťou sú aj jedenásti slovenskí vojenskí policajti. Tí budú na fregate plniť úlohy zásahového tímu a úlohy zabezpečenia ochrany lode,“ uviedol na sociálnej sieti.

fregata
Zdroj: TASR/DPA


DPA pripomína, že severné krídlo NATO zahŕňa Baltské more, Severné more aj Severný ľadový oceán. Nemecko už vyslalo niekoľko svojich vojnových plavidiel do Baltského mora krátko po tom, ako Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu. Podľa predbežných plánov sa fregata Mecklenburg-Vorpommern vráti do domovského prístavu v júli tohto roka.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Spomínaná loď bola spustená na vodu v roku 1995 a zaradená do služby začiatkom decembra 1996. Je pomenovaná podľa spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko. Fregaty triedy Brandenburg sú náhradou za staršie nemecké torpédoborce triedy Hamburg.

Domov
Zdieľať
Diskusia