Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 21:33
Čas čítania 0:44
Viktor Kniš

Parlament schválil Matovičov protiinflačný balíček s pomocou extrémistov. Vetovať ho môže prezidentka Čaputová

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Igor Matovič vyzval prezidentku, aby zákon nevetovala, a povedal, že je hrdý na to, že ho podporila strana, ktorej predseda je odsúdený fašista.

Poslanci Národnej rady SR schválili miliardový balík sociálnych opatrení pre vybrané skupiny obyvateľov. Návrh ministra financií Igora Matoviča prešiel parlamentom vďaka hlasom poslancov OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí a extrémistov z ĽSNS a nezaradených poslancov okolo Tarabu. Strana Sloboda a solidarita balík nepodporila. 

Za sociálny balík hlasovalo 83 zo 131 prítomných poslancov. 

Hlasovanie za protiinflačný sociálny balík Igora Matoviča prešlo s podporou extrémistov.
Hlasovanie za protiinflačný sociálny balík Igora Matoviča prešlo s podporou extrémistov. Zdroj: NR SR

Zákon nadobudne platnosť, až keď ho podpíše prezidentka Zuzana Čaputová. Igor Matovič hlavu štátu v závere rozpravy vyzval, aby zákon nevetovala. 

Podľa novej právnej normy by na voľnočasové aktivity mali deti od piatich do 18 rokov dostať každý mesiac 50 eur. Suma daňového bonusu by sa mala zároveň zvýšiť jednorazovo o približne 75 eur. Od júla tohto roka by sa mal tiež zvýšiť prídavok na dieťa na 30 eur a od januára 2023 na 50 eur mesačne.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Strana SaS tvrdí, že novela zákona o voľnočasových poukazoch je v tomto formáte nevykonateľná, rovnako kritizuje aj zdroje financií. Igor Matovič chce peniaze na „protiinflačný balíček“ zobrať okrem iného aj zo zdrojov samospráv. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková z ministerského klubu SaS tvrdí, že spôsob, akým prešla novela vládou a parlamentom, môže byť napadnuteľný na Ústavnom súde SR. 

Domov
Zdieľať
Diskusia