Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Mičuda
24. mája 2022, 12:30
Čas čítania 1:29

Škoda Afriq je unikátny rely špeciál, ktorý premieňa vzduch na vodu. Stoja za ním českí študenti

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Škoda Afriq je unikátny rely špeciál, ktorý premieňa vzduch na vodu. Stoja za ním českí študenti
Zdroj: Škoda Auto

Pohon 4×4, motor 2.0 TSI a unikátna technológia v na mieru vyvinutom kokpite.

Stalo sa už tradíciou, že študenti v rámci Stredného odborného učilišťa strojárenského Škoda Auto v Mladej Boleslavi sa každoročne podieľajú na výrobe reálneho vozidla. Samozrejme, nejde o sériový model, ale „len“ o akýsi špeciálny výtvor, ktorým ilustrujú svoje fantázie a zároveň zisťujú, čo so sebou prináša návrh a výroba automobilu. Výnimkou nie je ani tento rok, preto práve spoznávame ďalší školský projekt, ktorý tentoraz nesie názov Afriq.

19. apríla 2022, 12:30 Čas čítania 5:19 Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov Vynovené i30 N si nás získalo ešte viac ako doteraz, jeho nová automatická prevodovka prináša hneď 5 benefitov

Ako je zrejmé na prvý pohľad, ako základ poslúžil malý crossover Kamiq, ktorý študenti pretvorili v zmysle rely špeciálov, čím sa snažia odkázať na bohatú históriu v tomto type motoršportu. Hoci samotný tvar karosérie sa v tomto prípade zásadne nemenil, zmien je viac než dosť – blatníky boli vytiahnuté, nové sú oba nárazníky, zatiaľ čo zadný pár dverí bol zavarený. Celok stojí na pretekárskych 15" diskoch OZ Racing, no a zásadnou úpravou prešli podvozkové komponenty – zásadne sa zvýšila nielen svetlá výška, ale pribudlo odolnejšie zavesenie kolies a zároveň sa zapracovalo na zástavbe pohonu 4×4, ktorý Kamiq inak nemá.

Škoda, AFRIQ,
Zdroj: Škoda Auto


Na prednej kapote pribudla rampa s prídavnými LED svetlami, na streche zas otvor na prívod vzduchu, no a vzadu nechýba rozmerný spojler. Unikátom je napokon v interiéri zabudované zariadenie, ktoré zo vzduchu získava pitnú vodu – z nasávaného vzduchu z okolia totiž vyfiltruje nečistoty a následne špeciálnym procesom výmeny tepla a chladenia dochádza ku kondenzácii na vodu, ktorá sa následne filtruje. Uskladnená je v nádrži, na ktorú pôsobí UV žiarenie, čím dochádza k ničeniu baktérií. Posádka má teda neustále poruke čerstvú vodu.

29. septembra 2020, 13:05 Čas čítania 4:32 Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi Čím si ťa nová A3-ka najviac získa? Zisťovali sme v teste 4. generácie prémiového kompaktu od Audi

Všetky komponenty sú na mieru nainštalované za prednými škrupinovými sedadlami posádky v rámci ochranného rámu, pričom ako uvádza automobilka, vzhľadom na vonkajšie podmienky je možné za deň vyrobiť až 20 litrov pitnej vody. Samotná palubná doska aj pretekárske sedadlá so 6-bodovými pásmi pochádzajú zo špeciálu Fabia Rally2 evo.

Spomínaný pohon všetkých štyroch kolies 4×4 aj samotný motor pochádzajú z modelu Octavia. Pod kapotou je tak agregát 2.0 TSI, ktorý disponuje výkonom 140 kW/190 koní a krútiacim momentom 320 Nm. O prenos sily na obe nápravy sa stará 7-stupňová automatická prevodovka. So sériovým modelom Kamiq má teda Afriq spoločný azda len skelet karosérie a samotný exteriérový dizajn, inak ide o technicky zásadne odlišný počin. Samozrejme, aj tentoraz je vo veci len študentský projekt, sériová výroba v pláne nie je.

Škoda, AFRIQ,Škoda, AFRIQ,Škoda, AFRIQ,Škoda, AFRIQ,
Zobraziť galériu
(19)
Domov
Zdieľať
Diskusia