Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
13. mája 2022, 12:54
Čas čítania 1:55

Za štúdium na Slovensku môžeš získať 9 000 eur. Maturanti už môžu požiadať o štipendium ministerstva školstva

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Každý piaty slovenský študent odchádza študovať do zahraničia, rezort chce talenty udržať na Slovensku.

Tohtoroční maturanti, ktorí zostanú študovať na vysokej škole na Slovensku, môžu získať štipendium vo výške 9 000 eur. Ministerstvo školstva tak chce odmeniť a zároveň motivovať študentov, aby neodchádzali do zahraničia a zostali študovať na slovenských vysokých školách.

V tomto roku udelia prvých 1 400 štipendií. Podporná schéma je v prvých rokoch jej spustenia súčasťou plánu obnovy a odolnosti a je naplánovaná na obdobie rokov 2022 až 2027.

Štipendium môže získať študent, ktorý ukončil strednú školu maturitnou skúškou. Podmienkou je zápis na dennú formu štúdia na vysokej škole so sídlom v SR na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium.

V aktuálnom roku je štipendium určené pre dve skupiny študentov:

  • najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov (1 000 miest),
  • nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín (400 miest).
minsterstvo školstvaštátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pre oblasť vedy, výskumu a inovácií Ľudovít Paulis
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Pre Slovensko je kľúčové, aby sme motivovali našich študentov vybrať si slovenské univerzity a zastavili odliv mozgov do zahraničia. Sú to práve mladí ľudia a ďalšie generácie, kto sa bude podieľať na historických zmenách Slovenska,“ uviedol štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis.

Anketa:
Chystáš sa študovať do zahraničia?
Áno.
Nie. 
Ak by som dostal 9 000 €, zostanem.
Áno.
29 %
155 Hlasov
Nie. 
32 %
167 Hlasov
Ak by som dostal 9 000 €, zostanem.
39 %
207 Hlasov

Každý piaty ide študovať do zahraničia

Ľudovít Paulis pre Refresher povedal, že štatisticky každý piaty slovenský študent odchádza študovať do zahraničia, pričom viac ako polovica z nich tam po doštudovaní aj zostáva žiť. „Podľa viacerých prieskumov sú to práve tí najlepší,“ dodal.

Študentom už spustili registráciu na stipendia.portalvs.sk, možnosť prihlásiť sa bude do 31. mája 2022. Výsledné poradie úspešných uchádzačov bude stanovené na základe bodov za dosiahnuté výsledky v rôznych kategóriách: dosiahnutý percentil vo vybraných maturitných predmetoch či výsledky v ďalších činnostiach, ako napríklad súťaže, olympiády, ocenenia a iné aktivity.

Rezort školstva tak chce odmeniť tých študentov, ktorí boli počas strednej školy aktívni a rozvíjali svoj talent. Do úvahy pri hodnotení budú brané aj indikátory sociálneho znevýhodnenia.

Maturita v Bratislave 2020.
Maturita v Bratislave 2020. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Každý úspešný uchádzač získa nárok na štipendium vo výške 3 000 eur za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia. Štipendiá bude študentom vyplácať priamo vysoká škola v hodnote 300 eur mesačne. Vysoká škola, pre ktorú sa talentovaný študent rozhodne, získa navyše 2 000 eur ročne.

„Udržanie si najšikovnejších ľudí je kľúčové, pretože práve tí by mali byť motorom inovácií a následne zdrojom dlhodobého ekonomického rastu,“ povedal riaditeľ odboru vzdelávania, inovácií a verejných financií zo sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Peter Goliaš.

Pripomenul, že mnoho talentovaných študentov odchádza študovať zo Slovenska do zahraničia a po štúdiu sa už domov nevrátia. Schéma pre zahraničných študentov by sa mala podľa slov Goliaša spustiť budúci rok.

Mohlo by ťa zaujímať:
KVÍZ: V piatok sa začínajú MS v hokeji. Ako dobre poznáš našu reprezentáciu a ako sa pamätáš na jej najväčšie úspechy?
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory
Vladimír zo Survivora: Dievčatám bolo dovolené holiť sa. Kamera s nami bola nonstop, ale ani ona nemohla byť všade (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia