Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2022, 16:26
Čas čítania 1:05
Daniel Mikolášik TASR

Vstup Fínska do NATO je podľa Kremľa hrozbou pre Rusko. E. Heger hovorí o posilnení bezpečnosti celej demokratickej Európy

NEWS EDUARD HEGER FÍNSKO NATO RUSKO SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Reakcia Ruska bude podľa hovorcu Kremľa závisieť od rozširovania NATO.

Potenciálny vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie je hrozbou pre Rusko, tvrdí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a dodáva, že tento krok by neprispel k väčšej bezpečnosti. Podľa jeho slov bude reakcia Ruska závisieť od rozširovania vojenskej infraštruktúry NATO, informuje CNN.

„Ako sme už mnohokrát povedali, rozširovanie NATO nerobí svet stabilnejším a bezpečnejším,“ povedal Peskov novinárom po tom, čo vysokí politickí predstavitelia Fínska oznámili svoju podporu žiadosti o členstvo v NATO.

Odporúčané
NATO riskuje vypuknutie priameho vojenského konfliktu s Ruskom, tvrdí Dmitrij Medvedev. Varoval pred jadrovou vojnou NATO riskuje vypuknutie priameho vojenského konfliktu s Ruskom, tvrdí Dmitrij Medvedev. Varoval pred jadrovou vojnou 12. mája 2022, 13:55

Vstup Fínska do NATO podľa Hegera posilní bezpečnosť celej demokratickej Európy

Premiér Eduard Heger, naopak, vyjadril podporu vstupu Fínska do NATO na svojom Facebooku. Tento vstup podľa neho posilní nielen bezpečnosť Fínska, ale aj celej demokratickej Európy.

„Len silná Severoatlantická aliancia dokáže udržiavať ruský imperializmus v bezpečnej vzdialenosti od slobodného demokratického sveta,“ napísal predseda vlády.


Ruský prezident Vladimir Putin dokázal niečo, čo po dlhé roky vyzeralo veľmi nepravdepodobné. Je tým fakt, že fínska spoločnosť spojí svoju bezpečnosť s NATO, skonštatoval premiér. „Tomu sa hovorí politika nezamýšľaných dôsledkov. Putin je v nej majstrom,“ poznamenal. 

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. To znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky.



Mohlo by ťa zaujímať:
KVÍZ: V piatok sa začínajú MS v hokeji. Ako dobre poznáš našu reprezentáciu a ako sa pamätáš na jej najväčšie úspechy?
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory
Vladimír zo Survivora: Dievčatám bolo dovolené holiť sa. Kamera s nami bola nonstop, ale ani ona nemohla byť všade (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia